Την αθώωση του προέδρου της Siemens πρότεινε η εισαγγελέας

Η πολύκροτη δίκη εισήλθε στην τελική ευθεία με την αγόρευση της εισαγγελέως.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
[Christof Stache/AFP]

Mετά από 13 χρόνια προανάκρισης, ανάκρισης και ακροαματικής διαδικασίας και την έναρξη της εισαγγελικής αγόρευσης τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens πλησιάζει στο τέλος της, αφήνοντας αναπάντητα όσα ερωτήματα δεν μπόρεσαν να απαντηθούν τα προηγούμενα χρόνια. Η αγόρευση της εισαγγελέως Ελένης Σκεπαρνιά δεν έκρυβε εκπλήξεις, ενώ επίκειται η αλλαγή της νομικής βάσης επί της οποίας διεξάγεται η δίκη, λόγω της σχεδιαζόμενης από την κυβέρνηση ψήφισης του νέου ποινικού κώδικα.

Μετά την αγόρευση της κ. Σκεπαρνιά, θυμήθηκα μια σκηνή με τον πρώην πρόεδρο της Siemens, Χάινριχ φον Πήρερ. «Μιας και είσαστε στη Νιγηρία, γνωρίζατε τι γινόταν εκεί»; τον είχε ρωτήσει η κυρία Σκεπαρνιά, που επιχειρούσε να μάθει πόσα ήξερε ο πρώην ισχυρός άνδρας της γερμανικής εταιρείας για το σύστημα των «μαύρων ταμείων», έχοντας κατά νου και ότι το νούμερο τρία στην ιεραρχία της μητρικής εταιρείας, Φόλκερ Γιουνγκ, επαίρετο πως είχε πάει με το μισό υπουργικό συμβούλιο της Νιγηρίας σε οίκο ανοχής. Ο φον Πήρερ απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση, αλλά σε μια αποστροφή του λόγου του παραδέχτηκε ότι αντίστοιχα περιστατικά από τη Σαουδική Αραβία, ανήκαν «στα αγαπημένα του θέματα».

Τι γνώριζε η κορυφή

Τη Δευτέρα, η κυρία Σκεπαρνιά ζήτησε την απαλλαγή του Χάινριχ φον Πήρερ. Κατέληξε από την ακροαματική διαδικασία στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γνώριζε το σύστημα των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας και να το είχε αποδεχθεί, προκειμένου να διευκολύνει την αύξηση των κερδών της, αλλά του έλειπε «η ειδική γνώση» για τις «μίζες» στην Ελλάδα και άρα δεν μπορεί γίνει ο ισχυρισμός πως είχε δόλο, όταν οι υφιστάμενοί του τις οργάνωναν και τις υλοποιούσαν.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.