Υπόθεση Siemens: Ποινές προ των πυλών

Εξαντλούνται στη μεγάλη δίκη της Siemens οι μάρτυρες υπεράσπισης των 60+ κατηγορουμένων και αρχίζουν στις 4 Οκτωβρίου οι απολογίες τους. Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των συνηγόρων, η αγόρευση της εισαγγελέως Σκεπαρνιά αναμένεται πριν από το τέλος του χρόνου, ώστε να εκδοθεί η απόφαση έγκαιρα, πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Ο κατηγορούμενος στην Ελλάδα πρώην CEO της Siemens Χάινριχ φον Πήρερ, την ημέρα που η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2001. [Doug Kanter/AFP]

Όταν στις 20 Σεπτεμβρίου δικάσθηκε στον Άρειο Πάγο η αναίρεση των συνηγόρων του Τάσου Μαντέλη για την απόφαση του εφετείου (που τον καταδίκασε σε φυλάκιση 5 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα), οι συνήγοροι του πρώην υπουργού επιχειρηματολογούσαν μερικές ώρες. Ο εισαγγελέας μόλις λίγα λεπτά. Από αυτό και μόνο το στοιχείο, οι συνήγοροι του κ. Μαντέλη φαίνεται να μην έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας με την αίτηση αναιρέσεως. Το κράτος βιάζεται να τελειώσει με τα δικαστήρια του συμπλέγματος Siemens, για να έχει μία δικαστική απόφαση πριν από τις εκλογές και είναι πλέον συνείδηση των διαδίκων ότι όσα στοιχεία και αν εισφέρθηκαν στην ακροαματική διαδικασία, οι βαριές ποινές είναι προ των πυλών.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Καταρχάς, οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων δεν απέφυγαν τον πειρασμό, ακόμα και αν κατέθεταν απαλλακτικά για κάποιους από τους κατηγορουμένους, να καταφύγουν σε φράσεις όπως «όλη η πιάτσα βοούσε ότι είχαν καταβληθεί χρήματα (σ.σ. μίζες)», όπως είπε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Cosmote Βαγγέλης Μαρτιγόπουλος.

Ξεκινούν οι απολογίες και οι δίκες C4I και ΟΣΕ

Καθώς αναμένεται να τελεσιδικήσει η υπόθεση Μαντέλη μετά την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης των κατηγορουμένων μέσα σε αυτόν το μήνα, με την αυριανή και μεθαυριανή συνεδρίαση εξαντλούνται στη μεγάλη δίκη της Siemens για την σύμβαση 8002 οι μάρτυρες υπεράσπισης των 60+ κατηγορουμένων (ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αποβιώσει) και αρχίζουν στις 4 Οκτωβρίου οι απολογίες τους. Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των συνηγόρων, η αγόρευση της εισαγγελέως Σκεπαρνιά αναμένεται πριν από το τέλος του χρόνου, ώστε να εκδοθεί η απόφαση πριν από τις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές (στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν συνολικά 24 δικάσιμοι).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.