Έχουμε πραγματική διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ελλάδα;

Στη χώρα προσφέρονται εδώ και χρόνια μεταπτυχιακά, σεμινάρια, ακόμα και διδακτορικά για την διαπολιτισμική εκπαίδευση, που έχουν εκατοντάδες πλέον αποφοίτους. Όταν όμως προκηρύσσονται οι σχετικές θέσεις, το υπουργείο επιλέγει υποψηφίους από τον πίνακα της «γενικής εκπαίδευσης» χωρίς κανένα απολύτως ειδικό προσόν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Έναρξη σχολικής χρονιάς στο 6ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού της Θεσ/κης, 2017. [Βασίλης Βερβερίδης/MotionTeam]

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών έχουν πρόσβαση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα κατα την παραμονή τους στη χώρα. Για ένα παιδί που βρίσκεται σε ηλικία σχολείου, είναι αυτονόητο ότι θα έχει το δικαίωμα να παρακολουθήσει τα μαθήματα του δημόσιου σχολείου. Ακόμα κι αν δεν μιλά τη γλώσσα, ακόμα κι αν μόλις έφτασε από έναν τόπο με τελείως διαφορετική κουλτούρα.

Σκεφτείτε έναν δάσκαλο σε μια τάξη όπου τα παιδιά δεν τον καταλαβαίνουν, δεν μιλούν την ίδια γλώσσα μεταξύ τους και δεν ξέρουν πώς να συνυπάρξουν με τους συμμαθητές τους. Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί για να λειτουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον. Το βασικότερο όμως είναι ότι χρειάζονται καταρτισμενοι εκπαιδευτικοί, που να ξέρουν πώς θα λειτουργήσει μια πολυπολιτισμική τάξη που εισάγει τα παιδιά στην ελληνική πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν διαπολιτισμικά σχολεία, ΔΥΕΠ (δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων) και ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-τάξεις υποδοχής). Κατά πόσον ανταποκρίνονται όμως στις ανάγκες που υπάρχουν;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.