Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
cefasting.jpg

Διαλειμματική νηστεία: μόδα ή θαύμα;

Πόσες ώρες αντέχετε χωρίς να φάτε; Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει η νέα τάση στις δίαιτες και αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Είναι όμως τόσο θαυματουργή όσο φανταζόμαστε;

Όταν ακούτε τη λέξη νηστεία, ίσως σκέφτεστε τη γιαγιά σας που δεν σας άφηνε να δοκιμάσετε το τσουρέκι που μόλις είχε βγει από τον φούρνο τη Μεγάλη Τρίτη – ή να κάνετε τον συσχετισμό με κάποια άλλη θρησκεία. Πλέον όμως ο όρος «νηστεία» –fasting αγγλιστί– έχει αποκτήσει νέα χροιά και μια πιο διαδεδομένη εκδοχή, που επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια ως η νέα τάση στις δίαιτες. Αποκλείεται να μην έχετε κάποιον στο περιβάλλον σας που έχει δοκιμάσει τη διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting).

Τι είναι η Διαλειμματική Νηστεία;

Σε αντίθεση με τη νηστεία που επιτάσσει ο χριστιανισμός, κατα την οποία δεν καταναλώνεται κρέας και ζωικά παράγωγα, η διαλειμματική νηστεία δεν περιορίζει το είδος της τροφής που θα φάει κάποιος, αλλά τον χρόνο που θα το φάει.

Υπάρχουν σε αυτήν δύο φάσεις: αυτή της σίτισης, όπου μπορεί κάποιος να τρώει, και η φάση της νηστείας κατά την οποίαν δεν μπορεί να φάει τίποτα (αλλά μπορεί να πίνει νερό, καφέ, τσάι). Τα πιο συνηθισμένα μοντέλα της νηστείας είναι τα παρακάτω:

  • 16:8 = τρως για 8 ώρες την ημέρα και δεν τρως για 16
  • 14:10 = τρως για 10 ώρες την ημέρα και δεν τρως για 14
  • 5:2 = τρως για 5 μέρες την εβδομάδα και για 2 μέρες περιορίζεσαι σε ένα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη