Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceapagxonismosathinafoto_1.jpg
Εκτέλεση με γκιλοτίνα κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Pierre-Antoine Demachy, Une exécution capitale, place de la Révolution, c. 1793, Musée Carnavalet, Παρίσι.

«Δια της λαιμητόμου ή δια τουφεκισμού»: Τόποι εκτελέσεων στην Αθήνα

Θησείο, Πλάκα, Πεδίο του Άρεως, Γουδή, Καισαριανή, Δαφνί: Είναι οι τόποι της ελληνικής πρωτεύουσας που, από τη δεκαετία του 1830 μέχρι τη μετεμφυλιακή περίοδο, συνδέθηκαν με την κοινωνική και πολιτική ιστορία της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια ιδιότυπη «γεωγραφία του αίματος».
Εκτέλεση με γκιλοτίνα κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Pierre-Antoine Demachy, Une exécution capitale, place de la Révolution, c. 1793, Musée Carnavalet, Παρίσι.

Η πρώτη ποινική νομοθεσία στο νεότερο ελληνικό κράτος εισήχθη στις 17 Απριλίου 1823, όταν η Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος ψήφισε το «Απάνθισμα των Εγκληματικών», τη βασική ποινική κωδικοποίηση με βάση τους «νόμους των αειμνήστων ημών βυζαντινών αυτοκρατόρων».

Image
foto_2.jpeg
Το «Απάνθισμα των Εγκληματικών», η πρώτη ποινική κωδικοποίηση στη νεότερη Ελλάδα.

Σε αυτήν προβλεπόταν και η θανατική («κεφαλική») ποινή, αλλά μόνο για ιδιαιτέρως σοβαρά αδικήματα, όπως ήταν μεταξύ άλλων η παραχάραξη, η ανθρωποκτονία, η ληστεία μετά φόνου, η πρόκληση εμφυλίου πολέμου και η εσχάτη προδοσία. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως τα αμέσως επόμενα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε καμιά θανατική εκτέλεση και μάλιστα, ήδη από το 1828, υπήρξαν περιπτώσεις μειωμένης ποινής σε ανθρωποκτόνο ή απονομής χάριτος σε θανατοποινίτη.

Οι αρχικές εκτελέσεις έγιναν μόλις το 1830: η πρώτη στις 15 Οκτωβρίου στη Σκόπελο και αφορούσε τον Γεώργιο Λεμονή, που στις 7 και 9 Νοεμβρίου 1829 είχε διαπράξει κλοπή και κατόπιν τριπλό έγκλημα· η δεύτερη στις 25 Οκτωβρίου στα Σάλωνα (Άμφισσα) με «θύμα» τον Δημήτρη (Δήμο) Κολοκυθόπουλο, που στις 21 Αυγούστου είχε καταδικαστεί από το Πρωτόκλητο Δικαστήριο Ανατολικής Ελλάδας στην εσχάτη των ποινών για ανθρωποκτονία και ληστεία και η τρίτη στις 17 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα για μια υπόθεση

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη