Δεύτερη «πηγή» ρύπανσης για το νερό στην Καστοριά

Την ώρα που η τοπική κοινότητα της Καστοριάς εκφράζει ανησυχίες για την ποιότητα του νερού, νέος έλεγχος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης εντόπισε αυξημένες συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθένιου σε άλλη πηγή της περιοχής.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Πριν από τρεις εβδομάδες, το inside story δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ σχετικά με τον εντοπισμό τριχλωροαιθενίου και τετραχλωροαιθενίου σε γεώτρηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καστοριάς (ΔΕΥΑΚ), η οποία υδροδοτούσε το Δισπηλιό, έναν οικισμό λίγο έξω από την πόλη. Καθώς οι επικίνδυνοι για την υγεία ρυπαντές βρέθηκαν σε συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, το περασμένο καλοκαίρι η ΔΕΥΑΚ έκρινε το νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και διέκοψε την υδροδότηση από την πηγή. Παρά τα μέτρα, η τοπική κοινότητα εξέφρασε τις ανησυχίες της ότι οι εν λόγω χημικές ουσίες βρίσκονταν στο νερό που κατανάλωναν πολύ πριν τη διακοπή χρήσης της πηγής. Σήμερα το inside story επανέρχεται με νέο ρεπορτάζ, όπου παρουσιάζονται στοιχεία που δείχνουν ότι η υπόθεση λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το νέο εύρημα στην πηγή Μπέης Μπουνάρ

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στα τέλη Φεβρουαρίου η ΔΕΥΑΚ προχώρησε σε δειγματοληψία για να ελέγξει την ποιότητα του νερού σε μία άλλη πηγή της περιοχής, ονόματι Μπέης Μπουνάρ. Η εν λόγω πηγή χρησιμοποιείται επικουρικά για την υδροδότηση της Καστοριάς, όταν αυξάνονται οι ανάγκες για πόσιμο νερό, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα αποτελέσματα από τον έλεγχο έφτασαν στα χέρια των ανθρώπων της ΔΕΥΑΚ στις αρχές Μαρτίου, οπότε διαπιστώθηκε ότι και σε αυτήν την πηγή υπήρξε υπέρβαση της τιμής του τετραχλωροαιθενίου, μίας ουσίας που έχει χαρακτηριστεί από την επιστημονική κοινότητα ως «πιθανώς καρκινογόνος». Η ουσία εντοπίστηκε σε τιμή 14 mg/l, την ώρα που το ανώτατο όριο είναι 10 mg/l.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.