Δεν παίζουμε μόνοι μας στα Σκόπια

Η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός από την ονοματολογική έχει και μεγάλη γεωπολιτική σημασία, διότι στην περιοχή συναντώνται εκτός από τα συμφέροντα των βαλκανικών χωρών, και αυτά της Τουρκίας, της Ρωσίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Παραδοσιακός γάμος των Γιουρούκ, του τουρκόφωνου πληθυσμού της πΓΔΜ, σε χωριό κοντά στο Στιπ. [NAKE BATEV / ANADOLU AGENCY]

Μιλώντας στην Αθήνα στη γερμανική σχολή, η καγκελάριος Μέρκελ είπε πως αν η πΓΔΜ δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, άλλες μη ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Τουρκία και η Ρωσία –τις οποίες ανέφερε ονομαστικά– θα μπορούσαν να προσεταιρισθούν τη μικρή δημοκρατία στα βόρεια σύνορά μας. Το ίδιο επαναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αλλά και το Ποτάμι, που κάλεσε τον γράφοντα σε εκδήλωση τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, για να τοποθετηθεί στο ζήτημα των σχέσεων της γειτονικής χώρας με τη Ρωσία και την Τουρκία, στην περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν υιοθετηθεί και δεν ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μια λεπτομερής εξέταση των διαχρονικών σχέσεων της πΓΔΜ με την Τουρκία και τη Ρωσία δείχνει πως οι ισχυρισμοί τόσο της Μέρκελ όσο και της κυβέρνησης, αλλά και των δυνάμεων που υποστηρίζουν τη συμφωνία, είναι κατά βάση σωστοί. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές αποχρώσεις όσον αφορά το τι προκάλεσε αυτήν την εξέλιξη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.