Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
3'
Κείμενο:
cezuckerbergdeepfakes.jpg

Deepfakes: Πιστεύεις αυτό που βλέπεις;

Αληθοφανή βίντεο με πορνογραφικό υλικό γνωστών ηθοποιών, μεθυσμένοι πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα που λένε ασυναρτησίες είναι λίγα από αυτά που μπορούν να διαδοθούν με τεράστιες ταχύτητες, από την ανάδυση μιας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη.

Σκρολάρετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ξαφνικά εμφανίζεται αυτό το βίντεο:

Σε αυτό ο ιδρυτής του Fakebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, φαίνεται να λέει τα εξής: «Εύχομαι να μπορούσα να συνεχίσω να σας λέω ότι ο σκοπός μας σε αυτήν τη ζωή είναι να συνδέουμε ανθρώπους, αλλά δεν είναι. Αυτό που θέλουμε είναι να προσπαθούμε να προβλέψουμε τις μελλοντικές σας κινήσεις. Το Spectre μου έδειξε πώς να σας χειραγωγώ έτσι ώστε να μοιράζεστε προσωπικά δεδομένα σας και όλα όσα αγαπάτε, δωρεάν. Όσο περισσότερο εκφράζεστε τόσο περισσότερο μας ανήκετε».

Φαντάζομαι ότι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό είναι «πώς είναι δυνατόν να παρουσιάστηκε δημοσίως για να πει αυτά τα λόγια;».

Παρόλα αυτά μοιάζει αληθινό, σωστά;

Κι όμως δεν είναι.

Πρόκειται για αυτό που ονομάζουν deepfake (από τις λέξεις deep learning και fake), μια τεχνική αυτοματοποιημένης νοημοσύνης (AI) που δίνει τη δυνατότητα μέσα από τη σύνθεση και επεξεργασία πολλών εικόνων να δημιουργηθούν βίντεο γεγονότων που δεν έχουν συμβεί ποτέ. Το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί δημιούργημα ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ, του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη