Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
catlady.jpg

Crazy Cat Lady

Στην αγγλική γλώσσα, είναι η «τρελή κυρία με γάτες». Στα ελληνικά το κλισέ είναι ακόμα πιο προσβλητικό στην περιγραφή του: γεροντοκόρη με γάτες. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα στερεότυπο που πολλοί θέλουν να εκλείψει.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι γυναίκες που αγαπούν τα αιλουροειδή τους κατοικίδια παρουσιάζονται μέσα από το όχι και τόσο κολακευτικό πρίσμα της γεροντοκόρης, με όλη την κακή έννοια που εμπεριέχει η λέξη. Μοναχικές, θλιβερές, αντικειμενικά ημίτρελες και αφοσιωμένες σε ένα μικρό στρατό από τετράποδα που έχουν καταλάβει κάθε τετραγωνικό του σπιτιού τους, τα οποία εντωμεταξύ – δεν το ξέρει – αδιαφορούν παγερά για την ύπαρξή της. Αυτό είναι το κλισέ που παντρεύονται όσες τυχαίνει να μην έχουν παντρευτεί και επιπλέον έχουν κάνει το μοιραίο λάθος να έχουν πατήσει τα τριάντα και να αγαπούν τις γάτες.

Η ποπ κουλτούρα φροντίζει να αναπαράγει το στερεότυπο όποτε χρειάζεται να συνδυάσει το κυνικό χιούμορ με έναν ανθρωπότυπο-σάκο του μποξ που μέχρι στιγμής δεν εκπροσωπείται από κάποιον φορέα πολιτικής ορθότητας, παρόλα τα αστεία εις βάρος του. Οι crazy cat ladies μπορούν να εμφανιστούν παντού και ναι, μερικές φορές έχουν πλάκα. Στους Simpsons είναι η Έλινορ Άμπερναθι, ιδιοφυής απόφοιτος νομικής και ιατρικής, που στα τριάντα της υπέστη burnout και μετατράπηκε σε αλκοολική, ανισόρροπη γεροντοκόρη με γάτες, τις οποίες ενίοτε πετάει στους περαστικούς.

Σε σκετς του Saturday Night Live το 2004, ο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη