Τουρισμός: αναζητείται φάρμακο και γι’ αυτόν τον ασθενή

Το inside story προσπαθεί να αποτυπώσει την καθημερινότητα που βιώνει σήμερα η βαριά βιομηχανία της χώρας, η οποία κατέβασε ρολά και τυπικά στις 23 Μαρτίου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Τουρίστες μπροστά από την κλειστή Αρχαία Αγορά, 14/03/2020. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

«Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, που σχετίζεται με τον κορονοϊό, καταλαβαίνουμε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια. Για να λάβετε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κατάλυμα στο οποίο έχετε κάνει κράτηση».

Αυτές τις ημέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα ώστε όλοι οι αναγνώστες να έχουν πρόσβαση στις έρευνες μας για τον κορονοϊό.

#ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Αυτό ήταν το μήνυμα που διάβασα την Παρασκευή το πρωί όταν επισκέφθηκα την ιστοσελίδα της Booking.com. Το έκανα για δύο λόγους. Για το ρεπορτάζ, αλλά και για να ξεφύγω από την καθημερινότητα. Ότας αυτοπεριορισμένη στο σπίτι για έβδομη ημέρα –λόγω επαγγέλματος ανήκω σε αυτούς που μπορούν να δουλέψουν εξ αποστάσεως– ήθελα να ονειρευτώ ότι μπορώ να κλείσω πακέτο διακοπών για το Πάσχα.

Θα πάω διακοπές το Πάσχα; Όχι. Γιατί ακόμη και να ήθελα, δεν μπορώ. Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας απαγορεύθηκε κάθε άσκοπη κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, η απαγόρευση μετακίνησης προς τα νησιά, αφού δεν είχε αποδώσει το μέτρο για περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων, παρά τις παρακλήσεις για παραμονή στο σπίτι.

Την ίδια άσκηση πάντως είχα κάνει και στα τέλη Φεβρουαρίου. Ήταν η περίοδος που στην Ελλάδα είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα και ο ιός είχε ξεκινήσει να εξαπλώνεται στη γειτονική Ιταλία. Τότε είχα επιλέξει να αναζητήσω πακέτα διακοπών σε εξωτικούς και μακρινούς προορισμούς.

Μέχρι και στη Νέα Ζηλανδία είχα φθάσει. Τότε όμως μπορούσα ακόμη να επιλέξω, έστω και σαν άσκηση, ημερομηνίες, να κλείσω αεροπορικά εισιτήρια και να βρω κατάλυμα. Πλέον όχι μόνο δεν μπορώ, αλλά ούτε θέλω να πάω διακοπές το Πάσχα, ούτε σκέφτομαι καλοκαιρινές αποδράσεις. Αυτό που θέλω είναι να δω και να αγκαλιάσω τους δικούς μου ανθρώπους. Το αυτονόητο δηλαδή.

Η στιγμή που καταρρίφθηκαν όλα τα αυτονόητα

Όπως λέει στο inside story η Αλεξάνδρα Βασιλείου, διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας, «όλα τα αυτονόητα έχουν καταρριφθεί. Ακόμη και το απλό, ότι αύριο το πρωί θα πάω στη δουλειά για να βγάλω το μεροκάματο και να επιστρέψω στο σπίτι. Όταν ζούμε όλα αυτά που ζούμε, τα οποία είναι τόσο άγνωστα και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει, κάθε αυτονόητο μπαίνει υπό αμφισβήτηση. Άρα το να σκεφτούμε τις διακοπές είναι αδιανόητο», συμπληρώνει. «Το μόνο που ονειρευόμαστε είναι πότε θα αγκαλιαστούμε με τους δικούς μας ανθρώπους και πώς θα ξανασυνδεθούμε». Οπότε το τι συμβαίνει σήμερα στον τουριστικό κλάδο αφορά πρωτίστως όσους εμπλέκονται με αυτό το κομμάτι της οικονομίας, και όχι τους Έλληνες για τους οποίους οι διακοπές δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Οι Ιταλοί, βασικός μέχρι και πέρυσι πελάτης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα οι διακοπές. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας η Ιταλία μετρούσε 63.927 κρούσματα και 6.077 απώλειες. Ακόμη όμως και όταν οι γείτονες βγουν από αυτή την ατραπό, αν είναι να σκεφτούν και να οργανώσουν διακοπές σίγουρα δεν θα επιλέξουν έναν ξένο προορισμό, τη στιγμή που η στήριξη της πατρίδας τους αποτελεί κύριο μέλημά τους. Αυτό φυσικά αφορά όλους τους λαούς.

Shut down έως τις 30 Απριλίου και βλέπουμε

Απροθυμία για διακοπές υπάρχει ήδη από τον Φεβρουάριο από όλους τους πολίτες, απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, είτε αυτοί είναι Ισπανοί, Κινέζοι ή Ισραηλινοί. Οι τελευταίοι ήταν και από τους πρώτους που έσπευσαν να ακυρώσουν τα πακέτα διακοπών που είχαν κλείσει για την περίοδο πριν το ελληνικό Πάσχα, αναφέρουν στο inside story πηγές από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ακόμη όμως και αν, λέμε αν, κάποιος επιθυμούσε και μπορούσε να βρει πτήση, και δεχόταν να μπει σε 14ήμερη καραντίνα ερχόμενος στην Ελλάδα για να κάνει τις διακοπές του την περίοδο του Πάσχα, δεν μπορεί πλέον. Με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού ανεστάλη η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου, με την υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα ξενοδοχεία των νομών Θράκης, αλλά και των νησιών που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της ΕΕ. Είχε προηγηθεί η αναστολή του ανοίγματος εποχικών θερινών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, έως τον Μάιο. Οι περισσότερες κρατήσεις μέχρι τους μήνες Μάιο και Ιούνιο είχαν ακυρωθεί ήδη από τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου, και ελάχιστες κρατήσεις είχαν μεταφερθεί σε ένα άγνωστο και αόριστο μέλλον ενώ όλες οι διαδικασίες πωλήσεων είχαν «παγώσει».

Η Ευαγγελία Βενιέρη, που «τρέχει» το πεντάστερο 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείο 12 Months της οικογένειάς της, το οποίο βρίσκεται στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, δέχθηκε τις πρώτες ακυρώσεις, για εταιρικά events, στις 9 Μαρτίου. Ήταν την ίδια ημέρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωνε την επέκταση σε όλη την Ιταλία των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας που ίσχυαν μέχρι τότε στη Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια. Στις 9 Μαρτίου η Ιταλία μετρούσε 463 θύματα από τον κορονοϊό.

«Έως τις 15 Μαρτίου ο ένας μετά τον άλλον άρχισε να ακυρώνει τις κρατήσεις που είχε κάνει για την περίοδο του Πάσχα, όπου το ξενοδοχείο ήταν fully booked», αναφέρει η ίδια. Η Ευαγγελία ήρθε σε επικοινωνία με τους πελάτες της, Έλληνες και ξένους, προτείνοντάς τους την εναλλακτική να μεταφέρουν την κράτησή τους έως το 2021 σε ανοικτή ημερομηνία. Όλοι επέλεξαν την επιστροφή χρημάτων. Αυτό, δηλαδή η επιστροφή των προκαταβολών, όπως λέει η Ευαγγελία, θα γίνει μόλις ανοίξει η επιχείρηση και με σειρά προτεραιότητας. Τι γίνεται όμως με τις κρατήσεις του καλοκαιριού; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις –ελάχιστες, 4 με 5 όπως αναφέρει– ενώ όσοι έχουν κάνει κράτηση δεν «αγγίζουν» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου το ξενοδοχείο έχει πληρότητα 80%.

Η ίδια εκτιμά πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να γυρίσει η κατάσταση, εφόσον δεν διαρκέσει επί μακρόν η κρίση που έχει προκληθεί λόγω της πανδημίας. Αλλά αναγκαία και ικανή συνθήκη για να γίνει αυτό είναι «να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα, να έχουμε προσωπικό, σύνεση και ψυχραιμία» σημειώνει.

Ο λογαριασμός που αυξάνει μέρα με τη μέρα

Για τον Α. Σόρενσον, διευθύνοντα σύμβουλο της Marriott, η κατάσταση που βιώνει σήμερα η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία είναι χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο CEO της Marriott ανακοίνωσε ότι ο ίδιος δεν θα λαμβάνει πλέον μισθό, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα περικόψει κατά 50% τις αποδοχές του, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ομίλου. Αλλά οι περικοπές δεν περιορίζονται εκεί. Ήδη ο όμιλος έθεσε σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους του, καθώς προέβη σε μαζική διακοπή πολλών δραστηριοτήτων. Σε αυτό το διάστημα δεν θα τους καταβληθεί μισθός, αλλά η εταιρεία ελπίζει να τους επαναφέρει μόλις τελειώσει η πανδημία, όπως ανέφερε ο ίδιος στο μήνυμά του. Η πληρότητα των ξενοδοχείων του ομίλου στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη έπεσε κάτω από το 25% τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε.

Οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων μόνο για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, υπολογίστηκαν στα €522 εκατ. Και αυτό είναι μια πρόγευση για το τι έπεται. Η έρευνα αποτύπωσε πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας, σε σχέση με το 2019.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Global Business Travel Association υπολογίζει το κόστος για την τουριστική βιομηχανία στα 820 δισ. δολάρια. Εξίσου ζοφερή εικόνα αποτυπώνεται από τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Η κότα που σταμάτησε να γεννάει χρυσά αυγά

Για την Ελλάδα ο τουριστικός κλάδος αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα τουριστικά έσοδα το 2019 διαμορφώθηκαν στα €18,2 δισ., ή 9,7% του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές. Τα αντίστοιχα μεγέθη το 2010 ήταν στα €9,6 δισ. ή 4,3% του ΑΕΠ. Όπως γίνεται αντιληπτό, η άμεση βαρύτητα της τουριστικής βιομηχανίας στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ υψηλότερη σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα πάντως με τον ΣΕΤΕ, η συνολική συμμετοχή του τουριστικού προϊόντος στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας ξεπερνά το 30% (στοιχεία 2018) και η συνολική συμμετοχή του στην απασχόληση αγγίζει το 25,9%. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην απασχόληση από την παγκόσμια υγειονομική κρίση θα είναι σημαντικές.

Αν και σαφείς απαντήσεις για το μέγεθος και το βάθος της κρίσης δεν υπάρχουν, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) εκτιμά πως για κάθε €1 δισ. απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται συνολική (άμεση και έμμεση):

  • Μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου €1,076 δισ.
  • Μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 26.403 απασχολούμενους
  • Επιβάρυνση του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου €675,52 εκατ., εκ των οποίων πάνω από τα 2/3 οφείλονται σε απώλειες εισπράξεων από υπηρεσίες διαμονής και εστίασης

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, τον Μάιο του 2019 απασχολούνταν στα ελληνικά ξενοδοχεία 163.992 εργαζόμενοι, ενώ τον Αύγουστο 186.575.

Η επόμενη ημέρα και πότε θα έρθει αυτή

Ακόμη και αν η Ελλάδα δεν γίνει Ιταλία και Ισπανία. Ακόμη και αν με τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θρηνήσουμε χιλιάδες απώλειες και ξεπεράσουμε γρηγορότερα την πανδημία, αυτό δεν σημαίνει ότι η εγχώρια τουριστική βιομηχανία θα επανακάμψει γρηγορότερα από άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Όπως λέει στο inside story o Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του νομού Ρεθύμνου: «Για να υπάρξει επόμενη ημέρα θα πρέπει να βρεθεί θεραπεία για να αισθανθεί ο κόσμος ασφαλής». Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή χρονιά θεωρείται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, χαμένη. Και αυτό γιατί ακόμη και αν σιγάσει ο παγκόσμιος συναγερμός λόγω της πανδημίας, παραμένει άγνωστο ποιες πτήσεις και πότε θα ξεκινήσουν και ποιες θα είναι οι πληρότητες. «Το μέλλον είναι αβέβαιο, ιδιαίτερα για τη φετινή χρονιά» επαναλαμβάνει και συμπληρώνει ότι οι τουριστικοί φορείς επεξεργάζονται όλα τα σενάρια για να είναι ετοιμοπόλεμοι όταν τα πράγματα βελτιωθούν. «Το ζητούμενο είναι να ανοίξει η δουλειά και τα προβλήματα θα λυθούν. Η αγορά έχει τους δικούς της νόμους», συμπληρώνει. Για το Ρέθυμνο, ο τουρισμός και οι κλάδοι που συνδέονται με το τουριστικό προϊόν αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, το 50% του ΑΕΠ της περιοχής.

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το μέγεθος της ζημιάς. Ήδη τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα και ο λογαριασμός μεγαλώνει μέρα με τη μέρα» αναφέρει στο inside story ο Ευγένιος Βασιλικός, γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού. Όπως για τον κ. Τσακαλάκη, έτσι και για τον κ. Βασιλικό παραμένει άγνωστο πόσος χρόνος θα απαιτηθεί και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στον τρόπο που ταξιδεύαμε μέχρι και χθες. «Δεν γνωρίζω εάν θα γίνουν σύντομα συνέδρια, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του εγχώριου τουριστικού προϊόντος». Καθοριστικός πάντως παράγοντας θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την κεντρική διοίκηση, δηλαδή το κράτος, αλλά και από τις τράπεζες, προκειμένου να συνδράμουν ώστε να μην υπάρξει κανένα λουκέτο, όπως σημειώνει ο ίδιος.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ήδη 1 στα 5 ξενοδοχεία αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικά προβλήματα. Είναι όσα κατατάχθηκαν πριν από 1,5 χρόνο από την PwC στην κατηγορία των εταιρειών-ζόμπι, που δεν έχουν βιώσιμο δανεισμό.

Αλλά όπως είπε στο inside story στέλεχος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, απαντήσεις δεν υπάρχουν. «Κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή πότε θα τελειώσει όλη αυτή η ιστορία. Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει κάποια σοβαρή πρόβλεψη». Για τον ίδιο, το κρίσιμο δεν είναι τα τουριστικά έσοδα στο σύνολό τους, αλλά το συνάλλαγμα που ερχόταν στην Ελλάδα από τους ξένους επισκέπτες και το πότε αυτοί θα επανακάμψουν.

Για τον κ. Κωνσταντίνο Μαρινάκο, επικ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, ο στόχος είναι να περισωθεί κομμάτι από τη θερινή σεζόν. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τίποτα δεν θα είναι όπως χθες, όπως αναφέρει. Ειδικά για περιοχές όπως π.χ. οι Κυκλάδες, όπου ο τουρισμός είναι «μονοκαλλιέργεια». Κρίσιμος παράγοντας για την επόμενη ημέρα είναι να υπάρξουν από την πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα στοχευμένα και άμεσα μέτρα στήριξης της αγοράς, αναφέρει και ο ίδιος.

Κάτι που ενστερνίζεται και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μιλώντας στο inside story τόνισε πως η ανάκαμψη συνδέεται άρρηκτα με τη λήψη και εφαρμογή μέτρων στήριξης του τουριστικού προϊόντος. Ήδη, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα. Βέβαια αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η υγεία.

Με κατεβασμένα φτερά οι αεροπορικές εταιρείες

Τι γίνεται όμως στο μέτωπο των αερομεταφορών και της κρουαζιέρας; Η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean, σε συνέχεια της κήρυξης του COVID-19 σε πανδημία και των περιοριστικών οδηγιών που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ, την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, οι οποίες περιόρισαν σημαντικά την πρόσβαση σε επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων ή απαγόρευσαν τις πτήσεις σε συγκεκριμένους προορισμούς, προχώρησε στον δραστικό περιορισμό των δρομολογίων της. Από τις 26 Μαρτίου και έως τα τέλη του Απριλίου αναστέλλονται όλες οι πτήσεις του δικτύου εξωτερικού, από όλες τις βάσεις της εταιρείας. Θα εκτελείται μόνο μικρός αριθμός εβδομαδιαίων πτήσεων από Αθήνα και προς Βρυξέλλες, για λόγους διατήρησης της συνδεσιμότητας της χώρας με το διοικητικό κέντρο της ΕΕ, ενώ και το δίκτυο εσωτερικού θα περιοριστεί σημαντικά σε συχνότητες.

Ποιες όμως είναι οι εκτιμήσεις του προέδρου του αεροπορικού ομίλου Aegean, Ευτύχη Βασιλάκη; Εάν η κρίση που έχει προκαλέσει στις αερομεταφορές η πανδημία του κορονοϊού δεν διαρκέσει επί μακρόν, θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη, είπε ο επικεφαλής της Aegean στις 18 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της Aegean την περασμένη χρονιά. Όπως είπε ο κ. Βασιλάκης απαντώντας στις ερωτήσεις των αναλυτών, η Aegean διαθέτει ρευστότητα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 38% των ετήσιων εσόδων της.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κρατικοποιήσεις για τους «εθνικούς πρωταθλητές» της χώρας του, που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Ήδη η Σκανδιναβική SAS παίρνει κρατικές εγγυήσεις 300 εκατ. δολάρια για δάνεια, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), που έγιναν με φόντο τηλεδιάσκεψη των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, για τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων αεροπορικών εταιρειών, η κρατική ενίσχυση που θα απαιτηθεί παγκοσμίως μπορεί να φτάσει στα 200 δισ. δολάρια.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών προβλέπει ότι οι απώλειες του τζίρου θα ξεπεράσουν τα 300 δισ. δολάρια, ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρείες δεν αποκλείεται να κρατικοποιηθούν.

Στην κρουαζιέρα η δραστηριότητα έχει σταματήσει σχεδόν ολοκληρωτικά. Μετά την Celestyal Cruises, η οποία ανακοίνωσε πως αναστέλλει τα δρομολόγια κρουαζιέρας της έως την 1η Μαΐου και την αντίστοιχη κίνηση της Viking, και η Aida Cruises ανακοίνωσε πως σταματά όλες τις κρουαζιέρες καταρχάς έως τις αρχές Απριλίου. Ακυρώσεις έχει αρχίσει να ανακοινώνει και η MSC, ενώ στην ίδια ρότα βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες από τον Πειραιά και η Seabourn της Carnival, η Silversea, η Costa και άλλες εταιρείες.

Έχει αρθρογραφήσει στα: Τρόφιμα & Ποτά, Εξουσία, Τα Νέα, Fortune, Κεφάλαιο, Βιομηχανική Επιθεώρηση, Επένδυση κ.ά.. Η διαδικτυακή της καριέρα ξεκίνησε από τον ‪flash.gr, συνέχισε στο Euro2day.gr και από το 2016 βρίσκεται στον διαδικτυακό αέρα του Capital.gr.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.