Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cedocscovid000_1rt4ha.jpg
Γιατροί και ασθενής με Covid-19 στην εντατική του Vinogradov City Clinical Hospital της Μόσχας. [Dimitar Dilkoff/AFP]

Ποια όργανα «χτυπάει» ο ιός και όλα τα περίεργα συμπτώματα της νόσου Covid-19

Έξι περίπου μήνες μετά την πρώτη διάγνωση ασθενούς με Covid-19, η νόσος συνεχίζει να εκπλήσσει τους επιστήμονες με τα συμπτώματα, τη βαρύτητα και την εξέλιξή της. Με τη βοήθεια μελετών απ' όλον τον κόσμο επιχειρούμε να χαρτογραφήσουμε τον τρόπο που επιτίθεται ο ιός στον οργανισμό.
Γιατροί και ασθενής με Covid-19 στην εντατική του Vinogradov City Clinical Hospital της Μόσχας. [Dimitar Dilkoff/AFP]

Η νόσος Covid-19 τυποποιήθηκε αρχικά ως μια άκρως επιθετική λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, με τυπικά συμπτώματα που παραπέμπουν σε εποχική γρίπη. Όσο όμως τα κρούσματα αυξάνονταν και ο ιός διασπείρετο και εκτός Κίνας, τόσο πλήθαιναν οι αναφορές για σειρά άλλων συμπτωμάτων αλλά και συνεπειών σε πολλά όργανα του σώματος. Εκτός από τις πνευμονίες, η νόσος συνδέθηκε με καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά, νευρολογικές και γαστρεντερικές διαταραχές, ακόμη και δερματολογικά και οφθαλμολογικά προβλήματα. Στα βαρύτερα περιστατικά εξελίσσεται σε συστηματική νόσο που πλήττει ταυτόχρονα πολλά όργανα. Το ακόμη πιο αξιοπερίεργο είναι ότι, εκτός από την πιθανότητα εκδήλωσης συγκεκριμένων συμπτωμάτων, που κυμαίνεται από 0-99%, διαφοροποιείται και ο χρόνος εμφάνισης, η βαρύτητα και οι επιπτώσεις της Covid-19 στον εκάστοτε ασθενή.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Όπως προκύπτει από όλες σχεδόν τις σχετικές μελέτες ανά τον κόσμο, η συντριπτική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη