Αρκεί η αποκάλυψη της «συνταγής» των εμβολίων στις χώρες του τρίτου κόσμου;

Η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την προσωρινή παράκαμψη των πνευματικών δικαιωμάτων στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, για τη γρηγορότερη διάδοσή τους στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Όμως η επιτυχία των εμβολίων δεν βασίστηκε μόνο στη συνταγή τους, και η «αντιγραφή» τους είναι πιο περίπλοκη από ό,τι φαντάζονται αυτοί που την εισηγούνται.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
«Τα κέρδη των επιχειρήσεων σκοτώνουν» γράφει το πανώ του Γερμανού ακτιβιστή, που ζητά απελευθέρωση των πατεντών, στο Βερολίνο στις 10 Μαρτίου 2021. [John MACDOUGALL/AFP]

H πατέντα 070 είναι μια από τις σημαντικότερες στην ιστορία της ιατρικής έρευνας. Το πλήρες όνομά της (αριθμός, για την ακρίβεια) είναι 10,960,070 και όπως διαβεβαιώνει η εταιρεία Moderna, πίσω της βρίσκεται κατά 100% το αμερικανικό κράτος. Η πατέντα κατοχυρώθηκε το 2017 στο όνομα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πάνω σε αυτήν η Moderna βάσισε το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού με την τεχνολογία MRNA. Αν το αμερικάνικο κράτος αποφασίσει να κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει η συγκεκριμένη πατέντα, τότε θα μπορούσε να ενισχύσει τα ταμεία του κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια – αν ήθελε, σύμφωνα με μία μελέτη του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, να οδηγήσει τη Moderna στα δικαστήρια. Αλλά δεν θέλει για την ώρα. Προτιμά να την κρατάει «στο χέρι».

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.