Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceoxygen000_1wb4hy.jpg
[Johan Ordonez/AFP]

Ανταπόκριση από τα νοσοκομεία: Ο πόλεμος του οξυγόνου

Με 5.000 νοσηλευόμενους για Covid-19, οι ανάγκες των κρατικών νοσοκομείων σε οξυγόνο αυξάνονται επτά και οκτώ φορές. Αλλά τα δίκτυά τους δεν επαρκούν, ούτε μπορούν πάντα να ανακαινισθούν. Χρειάζεται προγραμματισμός και χρήματα και τίποτα εκ των δύο δεν είναι διαθέσιμο σε μια χρονιά πανδημίας.
[Johan Ordonez/AFP]

15 Νοεμβρίου 2020: η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο αποκορύφωμα του δευτέρου κύματος της πανδημίας, με 203 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες στις 153 – στην πραγματικότητα τα νοσοκομεία της, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες, επεξέτειναν τις κλίνες ΜΕΘ, προσθέτοντας χειρουργεία και άλλα τμήματα. Την ίδια ώρα στην Κρήτη, που το δεύτερο κύμα είναι πιο ελεγχόμενο, η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου έχει μόλις επτά κλίνες γεμάτες στις 14.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ.

Υψηλή ροή

Μία από τις αιτίες που τον Νοέμβριο υπάρχουν στο Ηράκλειο πολύ περισσότερες ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ από ό,τι στη Θεσσαλονίκη, είναι πως εκεί εφαρμόζεται η μέθοδος της χορήγησης υψηλής ροής οξυγόνου (high flow), που γίνεται εκτός ΜΕΘ. Τα μηχανήματα αυτά ψυχραίνουν και θερμαίνουν τον αέρα, συμβάλλοντας στο να «καθαρίσουν» οι αναπνευστικές οδοί του ασθενή από τα φλέματα. Δεν είναι μεγαλύτερα από έναν σταθεροποιητή ρεύματος και «τραβάνε» οξυγόνο από την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη