Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceschools063_1281520557.jpg
[JOHN MOORE/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP]

Τα παιδιά δεν νοσούν, αλλά υποφέρουν από την πανδημία

Η εμπειρία της πανδημίας είναι καθοριστική για όλους – ειδικά για τα παιδιά, που μπορεί να νοσούν σπάνια αλλά έρχονται αντιμέτωπα με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών συναισθημάτων και ψυχικών διαταραχών. Ειδικοί αναλύουν το φαινόμενο και εφιστούν την προσοχή γονιών, εκπαιδευτικών, ΜΜΕ και πολιτικών.
[JOHN MOORE/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP]

Παιδοψυχίατροι, παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν σκύψει τους τελευταίους μήνες πάνω από ένα πρωτοφανές κύμα αρνητικών συναισθημάτων και ψυχικών νόσων που εκδηλώνουν παιδιά και έφηβοι. Προφανώς, οι αιτίες της έξαρσης αυτής συνδέονται ευθέως με την πανδημία της Covid-19, και βέβαια τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται ανά τον κόσμο. Το φαινόμενο ανησυχεί πολλούς ειδικούς που κάνουν λόγο για μια επερχόμενη «πανδημία ψυχικών νοσημάτων», ενώ συνάδελφοί τους σημειώνουν ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική υγεία είναι πιθανό να διαρκέσει πολύ περισσότερο από τον αντίκτυπό της στη σωματική υγεία». Οι αγωνίες είναι πολλαπλάσιες αναφορικά με την ψυχική υγεία των ανήλικων.

Με δύο λόγια

Όλες οι μελετες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο αναφορικά με την επίδραση που έχει η πανδημία και τα συνακόλουθα περιοριστικά μέτρα στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, συγκλίνουν στο εξής: πρόκειται για μια ιδιαίτερα στρεσογόνο εμπειρία, που όσο περισσότερο διαρκεί τόσο μεγαλύτερο αποτύπωμα αφήνει. Γονείς, εκπαιδευτικοί και ΜΜΕ πρέπει να συνδράμουν τα παιδιά ώστε να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, εξηγώντας τους την κατάσταση απλά, κατανοητά και χωρίς υπερβολές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη