Τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Τα μέτρα που έλαβαν οι αρμόδιες Αρχές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μεταξύ 11ης Μαρτίου και 13ης Απριλίου 2020, σε ένα κείμενο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
25
'
Απολύμανση σε εκκλησία της Θεσσαλονίκης, 12 Μαρτίου 2020. [Sakis Mitrolidis/AFP]

Μέσα σε λίγες ημέρες ο κορονοϊός κατάφερε να αλλάξει τη ζωή μας όσο ελάχιστα άλλα γεγονότα. Εισχώρησε σε κάθε χώρο της κοινωνικής μας πραγματικότητας, επηρεάζει πλέον κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Μας έκανε να δουλεύουμε από το σπίτι, ανέβαλε το χειρουργείο κάποιου συγγενή μας, ακύρωσε την έξοδο στο αγαπημένο μας μπαρ για να γιορτάσουμε τα γενέθλια ενός φίλου. Μία δεκαετία δημοσιονομικής κρίσης δεν κατάφερε να προκαλέσει τόσες απότομες αλλαγές στο κοινωνικό γίγνεσθαι, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Η κυβέρνηση και αρμόδιες αρχές, που κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν την εξάπλωσή του ιού στο καταστροφικό μέγεθος που βιώνει η Ιταλία, έχουν πάρει μία σειρά από έκτακτα μέτρα. Έχουν ανακοινωθεί σταδιακά σε αποφάσεις, με κυριότερες τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), της 25ης Φεβρουαρίου και της 11ης Μαρτίου

Συγκεντρώσαμε ανά κατηγορία τα κυριότερα και η λίστα ανανεώνεται συνέχεια. Πιο αναλυτικά μπορείτε να επισκεφτείτε την ειδική ιστοσελίδα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, όπου αναφέρονται αναλυτικά πληροφορίες για τα μέτρα. 

Η τελευταία ενημέρωση έγινε την Δευτέρα, 13 Απριλίου, 22:00. Για συνεχή ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στη δεύτερη φάση της πανδημίας, δείτε το νέο μας άρθρο.
Μέτρα στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Την Παρασκευή, 10 Απριλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη Λάρισα και την περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά. Συγκεκριμένα, τα μέτρα προβλέπουν: 

 • Την αναστολή, για 14 ημέρες, της λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών.
 • Την αναστολή άσκησης πλανόδιου εμπορίου.
 • Τη διεξαγωγή προληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες.
 • Την ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ και της ομάδας ΔΙΑΣ στον νομό της Λάρισας.
 • Την πρόβλεψη καραντίνας στην προσφυγική δομή στο Κουτσόχερο, αφού υπήρξε αιτοιλογική συσχέτιση της διασποράς των κρουσμάτων.
Απαγόρευση κυκλοφορίας

Την Κυριακή, 22 Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η απαγόρευση ισχύει από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 23 Μαρτίου, και θα ισχύσει μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 6 Απριλίου. Στον παραπάνω κανόνα προβλέπονται οι εξής εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, δεν εφαρμόζεται:

 • για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, το υγειονομικό προσωπικό και, υπό προϋποθέσεις, τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
 • για τη μετάβαση στην εργασία τις εργάσιμες ώρες
 • για τη μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό μετά από επικοινωνία
 • για τη μετάβαση για προϊόντα και αγαθά όταν είναι αδύνατον να γίνει κατ' οίκον παράδοση
 • για την επίσκεψη σε τραπεζικό κατάστημα σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση με ηλεκτρονικό τρόπο
 • για την κίνηση που αποσκοπεί σε παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
 • για μετάβαση σε τελετή, όπως κηδεία, γάμος ή βάπτιση υπό τις προϋποθέσεις του νόμου
 • για τη σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δύο άτομα με ενάμιση μέτρο απόσταση μεταξύ τους
 • εφάπαξ μετάβαση στην κύρια κατοικία. Να σημειωθεί ότι σε όχημα επιτρέονται μέχρι δύο άτομα

Κατά τις παραπάνω μετακινήσεις τους οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό τους, καθώς και τη βεβαίωση κίνησης. Η παράβαση των μέτρων επιφέρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ. Ακόμη, από τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε πάρκα, άλση, μαρίνες, παιδικές χαρές.

Για τη μετάβαση προς και από την εργασία, η βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) είναι πάγια και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης (τύπου Β) αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. 

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για όλες τις μετακινήσεις που δεν αφορούν σε εργασία, οι πολίτες έχουν τρεις επιλογές: πρώτον, το SMS, δεύτερον το εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης και, τρίτον, τη χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Συγκεκριμένα: 

Όσον αφορά στην επιλογή του SMS, μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X, κενό, ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6  που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
 5.  Μετάβαση σε τελετή (για παράδειγμα, κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση ενάμιση μέτρου.

Ως απάντηση θα λαμβάνετε: Μετακίνηση X, κενό, ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Όσον αφορά στην επιλογή του εντύπου, μπορείτε να το κατεβάσετε (PDF ή MS-Word) από τη νέα ειδική ιστοσελίδα forma.gov.gr, να το συμπληρώσετε και να το φέρετε μαζί σας κατά τη μετακίνηση. 

Όσον αφορά στη χειρόγραφη βεβαίωση, θα πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες: όνομα και επίθετο, διεύθυνση κατοικίας, λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού, ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε διευκρινίσεις, αναφέροντας ότι στο πλαίσιο των μέτρων κυκλοφορίας απαγορεύεται:

 • το μπάνιο στη θάλασσα
 • η χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής, όπως κανό, καγιάκ, wind surf, kite surf, SUP και ιστιοπλοΐα
 • η υποβρύχια αλιεία (ψαροντούφεκο)
 • το ψάρεμα από ξηράς

Η παραπάνω απαγόρευση ισχύει έως και τις 6 Απριλίου 2020 ή όσο ισχύσει ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού. Ακόμη, υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου σκάφους, καθώς και ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών πλοίων, σκαφών αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας.

Ακόμη, από το Σάββατο, 4 Απριλίου, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλία της Πάτρας (συγκεκριμένα, στο Νότιο Πάρκο και την πλαζ Αγυιάς), ενώ από τη Δευτέρα, 6 Απριλίου, ισχύει η ίδια απαγόρευση για την παραλία του Βόλου. 

Μέτρα ενόψει του Πάσχα

Τη Δευτέρα, 13 Απριλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε σε αυστηροποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση, ή την Κυριακή του Πάσχα».

Την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων μέχρι και τις 27 Απριλίου, προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφορία τις ημέρες του Πάσχα. Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των μέτρων, από την παραπάνω ημερομηνία, στα διόδια ανά την επικράτεια, καθώς και σε όλες τις διαδρομές στις εθνικές οδούς, τους παράδρομους και σε περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα η ΕΛΑΣ εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση. Αντίστοιχα το Λιμενικό Σώμα προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Σχετικά με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ, από τις 8 Απριλίου επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς την αναφερόμενη στην Ε1 δήλωσή ως μόνιμη κατοικία τους και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρισίμων υποδομών του κράτους. Η εξαίρεση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για μετακινήσεις που πραγματοποιούνται για σκοπούς εκπλήρωσης του καθήκοντος τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Κατά το διάστημα των παραπάνω μέτρων, σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι η εκτός νομού κατοικίας μετακίνηση γίνεται καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 μέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω από όπου ξεκίνησε.

Ακόμη, μέχρι τις 27 Απριλίου έχει ανασταλεί η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς. Εξαιρούνται οι μετακινήσεις των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου δήμου και για λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ' εξαίρεση μετακίνησης, όπως η ιατρική επίσκεψη. 

Υγεία

 

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει:

 • Μεταφορά του νοσοκομείου «ΝΙΜΤΣ» επιχειρησιακά στο ΕΣΥ και ένταξη των «Παμμακάριστος» και «Αγία Βαρβάρα» στη λίστα των νοσοκομείων αναφοράς, τα οποία θα δέχονται ανθρώπους που θέλουν να εξεταστούν για τον κορονοϊό. Ακόμη, το Κέντρο Αποκατάστασης Attica Ελευσίνας μετατρέπεται σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση του ιού
 • Αναπροσαρμογή του προγράμματος των χειρουργείων, ώστε να καλύπτονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και όσα δεν γίνεται να αναβληθούν
 • Αναβολή όλων των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων
 • Πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ: οι 1.500 θα είναι νοσηλευτές και οι 500 επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων και διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό και φυσικοθεραπευτές). Το κόστος εκτιμάται σε €70 εκατ. και θα καλυφθεί με έκτακτη χρηματοδότηση
 • Έναρξη λειτουργίας πτερύγων δημόσιων νοσοκομείων που διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό
 • Αναβολή των συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης
 • Έκτακτη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και άλλες έκτακτες δαπάνες πέρα των προσλήψεων, όπως εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων. Το υπουργείο έχει ήδη λάβει €15 εκατ. για αγορά υγειονομικού υλικού, ενώ εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα €200 εκατ.
 • Αύξηση κατά 70 άτομα του προσωπικού υπηρεσίας 1135, του αριθμού του ΕΟΔΥ όπου μπορεί να απευθύνεται το κοινό για πληροφορίες που αφορούν στον κορονοϊό
 • Δυνατότητα επίταξης για χρονικό διάστημα έως 6 μηνών κινητών, αναλώσιμων και μη, που ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων. Στον ειδικό νοσοκομειακό εξοπλισμό εμπίπτουν αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων
 • Συντονισμός προσπαθειών με ξένες πρεσβείες, ώστε η Ελλάδα να προμηθευτεί μάσκες από χώρες που έχουν απόθεμα

Με απόφαση του πρωθυπουργού, στις 13 Μαρτίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων, αναλαμβάνοντας τον γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί η λειτουργία δύο κέντρων επιχειρήσεων. Το πρώτο θα βρίσκεται στη ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης», ενώ το δεύτερο θα είναι εγκατεστημένο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και θα λειτουργήσει ως «κέντρο ενημέρωσης». Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός τρίτου κέντρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο», όπου θα συγκεντρώνονται οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορονοϊού και τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων.

Εκπαίδευση

Σχετικά με τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος έχει αποφασιστεί:

 • Αναστολή μέχρι τις 10 Απριλίου της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, ΙΕΚ, δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων)
 • Δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τις εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Τουρισμού (Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Σχολές Ξεναγών) κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης
Εργασία

Για τους εργασιακούς χώρους υιοθετήθηκε:

 • Δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας για όσους μπορούν, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, να εργαστούν από το σπίτι
 • Παροχή άδειας ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων. Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να παίρνουν άδεια διάρκειας τουλάχιστον τριών ημερών, η οποία δεν θα προσμετράται στην ετήσια άδειά τους, υπό την προϋπόθεση ότι παράλληλα θα λαμβάνουν και μία ημέρα επιπλέον από την κανονική άδειά τους, για κάθε τριήμερο ειδικής άδειας. Με απλά λόγια, για κάθε τέσσερις ημέρες που θα λείπουν οι εργαζόμενοι από την εργασία τους, οι τρεις θα είναι ειδικού σκοπού και η μία θα αφαιρείται από την ετήσια άδεια. Για την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι εργαζόμενοι και οι δύο γονείς ή ο μη εργαζόμενος να νοσεί από κορονοϊό, να νοσηλεύεται για λόγους υγείας ή να είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ)
 • Πρόβλεψη ότι το κόστος της άδειας ειδικού σκοπού καλύπτεται κατά τα ⅔ από τον εργοδότη και κατά το ⅓ από τον προϋπολογισμό
 • Δυνατότητα εργασίας με μειωμένο ωράριο (έως και 25% του χρόνου εργασίας ημερησίως) για τους δημοσίους υπαλλήλους χωρίς μείωση του μισθού τους. Σημειώνεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να κάνουν χρήση και της άδειας ειδικού σκοπού
 • Παράταση των αποφάσεων που χορηγούν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επίδομα στέγασης και αναστολή των προθεσμιών για τη διαδικασία χορήγησης επιδόματος γέννησης
 • Προστασία ευπαθών ομάδων και υπαλλήλων του δημοσίου. Συγκεκριμένα, όσοι υπάλληλοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοκαταστολή) και βρίσκονται σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού, θα πρέπει να μεταφέρονται εκτάκτως σε υπηρεσίες back office, δηλαδή να ασκούν καθήκοντα για τα οποία δεν απαιτείται η καθημερινή επαφή με κοινό
 • Λήψη μέτρων αφενός ατομικής υγιεινής (ενδεικτικά, αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων, τακτικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή κοντινής επαφής –μικρότερης των δύο μέτρων– για πάνω από 15 λεπτά με άτομα που εμφανίζουν βήχα ή πυρετό), αφετέρου καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων (ενδεικτικά, παροχή απαραίτητων υλικών και αντισηπτικών για το πλύσιμο των χεριών, απολύμανση, επαρκής αερισμός)
 • Προοπτική νομοθέτησης ενός συστήματος στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, οι μισθοί των οποίων δεν θα καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις επειδή απαγορεύθηκε προσωρινά η λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, το σύστημα αυτό σχεδιάζεται να περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση
 • Πλήρη παράταση κάθε είδους προθεσμιών των προγραμμάτων απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης (νέων θέσεων εργασίας, διατήρησης θέσεων εργασίας, νέας επιχειρηματικότητας, προεργασίας, ειδικών προγραμμάτων, κ.λπ.), μέχρι νεωτέρας, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού
Παράταση επιδόματος ανεργίας

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει δίμηνη παράταση της καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. Σχετικά με τον τρόπο καταβολής, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης του ποσού που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση, στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. 

Οικονομία

Τη Δευτέρα, 13 Απριλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ότι θα υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ για 155.000 μακροχρόνια ανέργους.

Στις 30 Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ σε περισσότερους μισθωτούς υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται ότι το επίδομα θα λάβουν συνολικά 1,7 εκατ. εργαζόμενοι, οι οποίοι αποτελούν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το δώρο του Πάσχα θα δοθεί στο σύνολό του σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει συμμετοχή του δημοσίου στο δώρο του Πάσχα όλων των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα δικαιούνται συμμετοχή στα μέτρα στήριξης για τον καιρό που ισχύει η αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Το υπουργείο αποφάσισε και τρίμηνη αναστολή προθεσμιών που αφορούς σε πληρωμές δόσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και πάγωμα των αντικειμενικών αξιών.

Την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων για τον κορονοϊό. Στο πλαίσιο αυτών αναφέρθηκε ότι μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί τίτλοι και η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση (QE). Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα αγοράς περί τα €12 δισ. ελληνικών ομολόγων και αποκλιμακώνεται το κόστος δανεισμού της χώρας και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών, γεγονός που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας.

Εκτός από τα παραπάνω, η κυβέρνηση ανέφερε τα εξής μέτρα:

 • Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών. Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
 • Επέκταση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των €800 σε 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιτηδευματίες, καθώς και όσους εξαναγάστηκαν σε παραίτηση από την 1η έως τις 17 Μαρτίου. Το ποσό είναι ακατάσχετο. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται. Για τους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης το ελληνικό δημόσιο θα καλύψει την ασφαλιστική δαπάνη.
 • Καταβολή δώρου Πάσχα στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους εργοδότες να καταβάλουν δώρο Πάσχα μεταγενέστερα και χωρίς κυρώσεις, «ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους».
 • Καταβολή δώρου Πάσχα για 108.000 εργαζομένους στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, στους εργαζομένους του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για δώρο που έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.
 • Κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά €4 δισ.

Την Τετάρτη, 18 Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον κορονοϊό. Το συνολικό ύψος τους ανέρχεται στα €3,8 δισ. και επιμερίζονται σε €2 δισ. από τον προϋπολογισμό (€1 δισ. για τις επιχειρήσεις και €1 δισ. για τους εργαζόμενους) και σε €1,8 δισ. από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο. Προϋπόθεση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι να μην κάνουν απολύσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα μέτρα είναι τα εξής:

 • Οριζόντια αναστολή, έως τις 31 Ιουλίου, της πληρωμής φόρων και εισφορών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά. Υπολογίζονται περίπου 200.000 επιχειρήσεις με περίπου 600.000 εργαζόμενους
 • Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για την αντιμετώπιση της μείωσης του τζίρου και του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, υπολογιζόμενη σε περίπου €1 δισ.
 • Οι εργαζόμενοι που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, θα λάβουν στις αρχές Απριλίου αποζημίωση €800, ενώ το κράτος θα καλύψει τις εισφορές ασφάλισης και υγείας. Παράλληλα, αναστέλλονται για τέσσερις μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου. Υπολογίζεται πως αυτό το μέτρο αφορά σε περίπου 500.000 άτομα και το κόστος για Μάρτιο και Απρίλιο είναι περίπου €450 εκατ.
 • Για αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες
 • Επιπλέον €1,8 δισ. θα αξιοποιηθεί άμεσα από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο, για δράσεις ενίσχυσης ρευστότητας, απασχόλησης και εισοδήματος εργαζομένων
 • Μειώνεται στο 6% από 24% έως το τέλος του έτους ο ΦΠΑ για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι και γενικά για τα προϊόντα αυτά υγιεινής και προστασίας. Το ίδιο γίνεται για την αιθυλική αλκοόλη που θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για την παραγωγή αντισηπτικών
 • Οι επιχειρήσεις που κλείνουν θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου για Μάρτιο και Απρίλιο για την επαγγελματική στέγη. Το ίδιο θα ισχύσει για την πρώτη κατοικία των εργαζομένων. Παράλληλα, αναστέλλονται για τέσσερις μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι δόσεις σε πιθανή ρύθμιση.
 • Παραμένει το ισχύον καθεστώς για τον ΕΝΦΙΑ και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από το επόμενο έτος
 • Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην άμεση πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου έχουν επιστραφεί €218 εκατ.
 • Η διευκόλυνση από τις τράπεζες και οι σχετικές παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις να αφορά και σε φυσικά πρόσωπα και να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Να προσδιοριστούν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών οι τραπεζικές συναλλαγές για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία, για την προστασία των τραπεζοϋπαλλήλων και των πελατών. Τέλος, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα για την προστασία του Χρηματιστηρίου

Μαζί με τα παραπάνω, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

 • Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα από τις ‪15 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου‬, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση €800
 • Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, για τρεις μήνες, για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί. Σε συνεννόηση με τις τράπεζες, που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου
 • Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως €3 δισ.
 • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους €2 δισ.
 • Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως €500 εκατ.
 • Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του του κατά €250 εκατ. για τη ;χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για 2 χρόνια

Πριν τα παραπάνω μέτρα η κυβέρνηση είχε αποφασίσει τα εξής στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία εξαιτίας των κορονοϊού:

 • Αναστολή καταβολής ΦΠΑ
 • Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ και τους Δήμους. Με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προσδιορίσει, μετά από εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται πληγείσες και άρα υπάγονται στις ρυθμίσεις, καθώς και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα ισχύσουν οι έκτακτες διατάξεις
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί
 • Παράταση της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και των προθεσμιών καταβολής των δόσεων που ισχύουν για ρυθμίσεις ή διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών
 • Παράταση αναστολής καταβολής ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook και υπέστησαν ζημιές από την πτώχευση της
 • Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας
 • Παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημίες εξαιτίας του κορονοϊού, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποφάσισε την αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου δανείων έως το τέλος Σεπτεμβρίου για όσες επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα από την κρίση που έφερε ο κορονοϊός. Οι δικαιούχοι δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την τράπεζα με την οποία συμβάλλονται για να υποβάλουν και το σχετικό αίτημα.

Σημειώνουμε ότι το πρωί της Τετάρτης 18 Μαρτίου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει δεύτερη δέσμη των οικονομικών μέτρων.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης

Στις 20 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, μέσω των σχετικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού και ως εκ τούτου θα απολάβουν των μέτρων στήριξης που αναφέραμε παραπάνω. Τα εν λόγω μέτρα αφορούν τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους εργαζόμενους τους. Υπολογίζεται ότι στήριξη θα λάβουν περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με ένα εκατ. υπαλλήλους και μηνιαίο τζίρο περί τα €6,5 δισ. Σε αυτόν τον σύνδεσμο του υπουργείου Οικονομικών μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους κλάδους των εταιρειών που θα λάβουν στήριξη, μαζί με τους σχετικούς ΚΑΔ.

Μετακινήσεις

Από την Πέμπτη 19 Μαρτίου ισχύει η απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με συμμετοχή δέκα ή περισσότερων ατόμων, πρόβλεψη για κύρωση διοικητικού προστίμου €1.000 ανά πρόσωπο ανεξαρτήτως άλλων διοικητικών ή ποινικών ευθυνών. Σχετικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων, ενώ αφορά στις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλε-εργασίας. Όπου αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω της φύσης της επιχείρησης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Μεταφορές

Σχετικά με τις μεταφορές έχουν ληφθεί τα εξής μέτρα:

 • Από το Σάββατο 21 Μαρτίου επιτρέπεται μόνο στους μόνιμους κατοίκους η μετάβαση στα νησιά. Ακόμη, απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια
 • Από την Τετάρτη 18 Μαρτίου με απόφαση της κυβέρνησης δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ελλάδα πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια. Ακόμη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, σε όσους ξένους υπηκόους βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές συστήνεται να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους, ενώ όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου. Όσοι Έλληνες και πολίτες της ΕΕ εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό, θα πρέπει να παραμένουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε επίπεδο ΕΕ αποφασίστηκε το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης για διάστημα 30 ημερών
 • Αναστέλλεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας μέχρι το τέλος Απριλίου
 • Παρατείνεται μέχρι το τέλος Απριλίου η ισχύς των αδειών οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) και προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Αυτό σημαίνει ότι όποιο δελτίο λήγει δεν χρειάζεται ανανεωθεί μέχρι τότε, καθώς δεν θα θεωρηθεί εκπρόθεσμο και δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο. Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται όσα φορτηγά και λεωφορεία εκτελούν διεθνείς μεταφορές και άρα ελέγχονται κι από άλλα κράτη
 • Αναστέλλονται μέχρι το τέλος Απριλίου όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδεια οδήγησης και σταματούν τα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα
 • Όσον αφορά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αυτό λειτουργεί πλέον με το 50% του προσωπικού και δεν είναι πλέον ανοιχτό στο κοινό

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε ανακοινώσεις έκτακτων μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΣΑ αποφάσισε ότι:

 • Διενεργεί καθημερινά απολύμανση των οχημάτων και των συρμών του σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
 • Προχωρά σε προμήθεια αντισηπτικών για τους εργαζομένους
 • Προβάλλει στις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών ενημερωτικά μηνύματα με οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής

Ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εφαρμογή του κανόνα επιβίβασης και αποβίβασης των επιβατών μόνο από την μπροστινή πόρτα των λεωφορείων, ενώ όλα τα δρομολόγια, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, θα πραγματοποιούνται με όλα τα παράθυρα των λεωφορείων ανοιχτά.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες μεταφορές από και προς το εξωτερικό, αποφασίστηκε:

 • Διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα
 • Διακοπή της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες (συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων)
 • Απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια
 • Διακοπή αεροπορικών συνδέσεων με Ιταλία και Ισπανία
Πληρωμή λογαριασμών ΕΥΔΑΠ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ΕΥΔΑΠ δεν θα προχωρά σε διακοπή παροχής νερού λόγω καθυστέρησης πληρωμών λογαριασμών για όσο διάστημα οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω κορονοϊού. Το υπουργείο συνέστησε την πληρωμή των λογαριασμών μέσω e-banking, ωστόσο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς μόλις αρθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ακόμη, την Τρίτη 17 Μαρτίου, ανακοινώθηκε η αναστολή της λειτουργίας των Περιφερειακών Κέντρων της ΕΥΔΑΠ για το κοινό, με εξαίρεση των Περιφερειακών Κέντρων της Αθήνας και του Πειραιά.

Χώροι διασκέδασης

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει:

 • Κλείσιμο των θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, κέντρων διασκέδασης, μουσείων, ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων
 • Αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων, θεματικών πάρκων (όπως λούνα παρκ), πρακτορείων τυχερών παιχνιδιών, καζίνο, μπαρ, καφέ, εστιατορίων και γενικά όλων των χώρων εστίασης εκτός από τις υπηρεσίες delivery και take away
 • Κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων και ομίλων, βιβλιοθηκών και κέντρων αισθητικής-μασάζ, κομμωτηρίων, οίκων ανοχής, στούντιο για τατουάζ και κέντρων τρυπήματος δέρματος
 • Κλείσιμο των οργανωμένων παραλιών και χιονοδρομικών κέντρων
Αγορές και καταστήματα

Με νέα απόφαση της κυβέρνησης, στις 11 Απριλίου ανανεώθηκαν τα μέτρα σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας καταστημάτων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι έως τις ‪27 Απριλίου‬ θα παραμείνουν κλειστές όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν κλείσει προσωρινά για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄οίκον (για παράδειγμα, τα e-shop) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.

Ακόμη, παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των τελεφερίκ, καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα και εμπορικά χωριά, με εξαίρεση για τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ακόμη, επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες, αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων. Ακόμη, δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται διά της παρούσας.

Στις 7 Απριλίου καθορίστηκαν πιο εξειδικευμένοι κανόνες για τη συμμετοχή των παραγωγών στις λαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, θα πρέπει κάθε παραγωγός-πωλητής ή ο αναπληρωτής του, με υπεύθυνη δήλωση, να δηλώσει μόνιμο τόπο κατοικίας στην περιοχή που θέλει να δραστηριοποιείται με τη δέσμευση ότι, μέχρι τη λήξη των μέτρων καραντίνας, δεν θα επανέλθει στην περιφέρειά του αλλά θα μένει μόνιμα στην περιοχή που θα δηλώσει και θα εμπορεύεται τα προϊόντα που θα στέλνουν από τον τόπο παραγωγής στον ίδιο ή τον αναπληρωτή του. Την υπεύθυνη δήλωση θα την φέρει πάντα μαζί του.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών εξακολουθεί να διέπεται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την κείμενη νομοθεσία με σκοπό την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας. Δηλαδή, προβλέπεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των κλάδων των υπαίθριων αγορών που εμπεριέχουν μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, σε όλη την Επικράτεια, έως και την Πέμπτη, ‪30 Απριλίου 2020‬ για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Για το Σάββατο, 20 Μαρτίου, ανακοινώθηκε η έκτακτη μη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Ακόμη, από τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί και καθιερώνεται απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων, με υποχρέωση εκ περιτροπής αλλαγής της παρουσίας των παραγωγών ανά εβδομάδα.

Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα ισχύσουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, αφού θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 15 τ.μ., αντί της απόστασης των 10 τ.μ. που ίσχυε με τα προηγούμενα μέτρα. Επιπλέον, έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης, καθώς επίσης και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές τους.

Από την Τετάρτη 18 Μαρτίου αυξάνονται τα καταστήματα που θα παραμείνουν κλειστά. Πλέον, ο κανόνας είναι η αναστολή λειτουργίας και όχι η λειτουργία των καταστημάτων, αφού τα περισσότερα από αυτά θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα λειτουργήσουν μόνο τα εξής:

 • Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών για την κάλυψη των οικιακών αναγκών, ιδίως σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κάβες
 • Τα φαρμακεία, τα καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, καθώς και ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
 • Τα καταστήματα οπτικών και τα καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίνεται από τους καταστηματάρχες
 • Δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), εφόσον δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα
 • Οι λαϊκές δημοτικές αγορές, κατά το μέρος μόνο που πωλούνται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τηρουμένων των περιορισμών για μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων
 • Τα πρατήρια υγρών καυσίμων
 • Τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων που λειτουργούν εντός καθετοποιημένων μονάδων αντιπροσωπειών λιανικής και after-sales
 • Τα καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
 • Τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και τα καταστήματα πώλησης ψιλικών
 • Τα καθαριστήρια
 • Τα καταστήματα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και λοιπών υπηρεσιών κούριερ
 • Τα καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
 • Τα καταστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κ.λπ.), τηρουμένων των περιορισμών για μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων
 • Τα καταστήματα εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου,
 • Τα καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
 • Τα γραφεία τελετών (κηδειών)
 • Τα εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας, τηρουμένων των περιορισμών για μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει τα εμπορικά καταστήματα όσον αφορά στις ηλεκτρονικές παραγγελίες που παραδίδονται στη διεύθυνση του πελάτη.

Ακόμη, μετά από αίτημα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απέστειλε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φαρμακοποιός αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες εντός του φαρμακείου, παρέχεται η δυνατότητα της εξυπηρέτησης από την ειδική θυρίδα ασφαλείας εξυπηρέτησης του κοινού.

Στις 14 Μαρτίου το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των αγορών των καταναλωτών, των εμποροπανηγύρεων, των κυριακάτικων αγορών, των χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών αγορών, καθώς και όλων των υπόλοιπων οργανωμένων αγορών. Αρχής γενομένης τη Δευτέρα 16 Μαρτίου αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα για τη λειτουργία των αγορών (σούπερ μάρκετ, αρτοποιείων, κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων, επιχειρήσεων παρασκευής πρόχειρου γεύματος-μαζικής εστίασης με take away ή delivery, λαϊκών αγορών):

 • Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση, με την πρόβλεψη ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα
 • Ύπαρξη, στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος για την υγιεινή των χεριών
 • Πρόβλεψη να φορούν γάντια και μάσκες όσοι υπάλληλοι εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων
 • Διατήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των πελατών σε επιμέρους τμήματα εντός των σούπερ μάρκετ, όπως ο χώρος κοπής τυριών ή το κρεοπωλείο, καθώς και τη διατήρηση της ίδιας απόστασης κατά την αναμονή στα ταμεία
 • Διατήρηση απόστασης δύο μέτρων ανά πελάτη έμπροσθεν του πάγκου εμπορευμάτων στις λαϊκές αγορές
 • Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή
 • Εφοδιασμός των τουαλετών με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα
 • Συχνή απολύμανση επιφανειών (όπως δαπέδων, πάγκων και ταμείων) και συστηματικό αερισμό των χώρων των καταστημάτων
 • Εφαρμογή αυστηρών κανόνων ατομικής υγιεινής και απόρριψης των απορριμμάτων των καταστημάτων
Συμβάσεις του Δημοσίου
 • Κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, οι διαδικασίες έκτακτης προμήθειας α) ειδών ατομικής υγιεινής και συλλογικής προστασίας, και β) υπηρεσιών απολύμανσης, θα μπορούν να γίνουν από τις αρμόδιες Αρχές με απευθείας ανάθεση με κριτήριο τη χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή.
 • Ειδικότερα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι φορείς του μπορούν –κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας– να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις για τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών και παροχής υπηρεσιών μέχρι το ποσό των €60.000 με σκοπό α) τη συντήρηση κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, β) τη δυνατότητα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας των υπαλλήλων του και, γ) την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης των κτιρίων του. Και σε αυτή την περίπτωση η σύμβαση συνάπτεται με κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά. Ακόμη, η κυβέρνηση αποφάσισε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του εν λόγω υπουργείου, με σκοπό την αγορά εξοπλισμού για την ελαχιστοποίηση των δια ζώσης συνεδριάσεων των οργάνων του δημοσίου.
Λειτουργία και στήριξη Δήμων και Περιφερειών

Η κυβέρνηση αποφάσισε μία σειρά μέτρων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ):

 • Δυνατότητα λήψης αποφάσεων μέσω περιφοράς ή τηλεδιάσκεψης. Σε περίπτωση που κάποιο συμβούλιο συγκληθεί δια ζώσης, τότε η συνεδρίαση πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών
 • Δυνατότητα ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, με σκοπό προμήθειας υλικού και υπηρεσιών που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού
 • Ενίσχυση των δήμων με €10.770.000
 • Ενίσχυση των Περιφερειών με €5 εκατ.
Λειτουργία Δικαστηρίων και Εισαγγελιών

Αποφασίστηκε η αναστολή έως τις 27 Μαρτίου της λειτουργίας όλων των δικαστηρίων (Διοικητικών, Πολιτικών, Ποινικών και Στρατιωτικών) και των Εισαγγελιών της χώρας, καθώς και της διεξαγωγής πλειστηριασμών. Εξαιρούνται μία σειρά από δικαστικές πράξεις, όπως η δημοσίευση αποφάσεων, η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, η κλήρωση των ενόρκων και η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Άδειες διαμονής

Σχετικά με τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής η κυβέρνηση αποφάσισε:

 • Δυνατότητα παράτασης των αδειών διαμονής, των δελτίων διαμονής και μόνιμης διαμονής στη χώρα
 • Δυνατότητα αναστολής της υπηρεσίας υποδοχής κοινού στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
 • Δυνατότητα αναστολής της υπηρεσίας υποδοχής κοινού στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Ασύλου (Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου και Αυτοτελή Κλιμάκια Ασύλου) και την Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου, καθώς επίσης και την Αρχή Προσφυγών της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
Διαβατήρια και ταυτότητες

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου ότι όσοι πολίτες θέλουν να εκδώσουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου, θα πρέπει προηγουμένως να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να καθοριστεί συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης για την εξυπηρέτησή τους.

Λειτουργία φαρμακείων

Στις 13 Μαρτίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα για τη λειτουργία των φαρμακείων και την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού:

 • Δεν θα μπαίνουν περισσότερα από δύο άτομα μέσα στο φαρμακείο και οι υπόλοιποι πελάτες πρέπει να περιμένουν έξω από το κατάστημα.
 • Οι πολίτες πρέπει να τηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου και απόσταση δύο μέτρων από άλλον πελάτη που μπορεί να υπάρχει στον χώρο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να βάλει σήμανση στο έδαφος του φαρμακείου, ώστε οι πολίτες να ακολουθούν τους παραπάνω κανόνες.
 • Οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι του φαρμακείου πρέπει να φορούν συνέχεια γάντια και μάσκα.
Παρελάσεις

Αποφασίστηκε η ματαίωση στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων για την 25η Μαρτίου και για τις επετείους απελευθέρωσης πόλεων έως και τις 12 Απριλίου.

Λειτουργία εκκλησιών

Τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ενώ οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις, καθώς και την ατομική προσευχή.

Μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων

Οι ιδιωτικοί και δημόσιοι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν ενημερωτικά μηνύματα διάρκειας 30 δευτερολέπτων για την προστασία από τον κορονοϊό, με τη συχνότητα μετάδοσης να είναι έως ένα μήνυμα ανά ώρα.

Λειτουργία της Βουλής

Μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου και η Βουλή:

 • Ενημέρωση των υπαλλήλων της Βουλής και ανάρτηση ενημερωτικών φυλλαδίων σχετικά με την προσωπική υγιεινή
 • Εντατικοποίηση της καθαριότητας στους χώρους
 • Λειτουργία εξεταστηρίου στον προαύλιο χώρο για άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα
 • Περιορισμός των παρευρισκομένων στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας
 • Αναστολή της εισόδου επισκεπτών στα γραφεία Κοινοβουλευτικών Ομάδων, τα γραφεία βουλευτών και το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης
 • Ματαίωση επίσημων αποστολών προς ή από πληττόμενες χώρες
 • Περιορισμός των εκδηλώσεων μέσα στο κοινοβούλιο
Άλλα μέτρα
 • Δυνατότητα επιβολής προστίμου ύψους €5.000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται, πέρα των υπόλοιπων νομικών συνεπειών
 • Διακοπή της λειτουργίας των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ
Εικόνα chondrogiannos
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε το δημοσιογραφικό βάπτισμα του πυρός στην Popaganda. Εργάστηκε στο γερμανικό κανάλι Offener Kanal και το Vice και συνεργάζεται ως fixer/producer με διεθνή ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Έχει ασχοληθεί με το βίντεο και τη φωτογραφία.

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
1

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.