Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
17'
Κατηγορία:
Κείμενο:
dna.jpg
Τρισδιάστατη απεικόνιση της δομής του νέου κορονοϊού. [Wikimedia Commons]

Κρύβει το DNA μας απαντήσεις στα μυστήρια της νόσου Covid-19;

Γιατί κάποιοι νοσούν βαρύτερα κι άλλοι καθόλου; Γιατί κάποιοι υγιέστατοι νέοι χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ κάποιοι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα δεν έχουν καν συμπτώματα; Έχει μεταλλαχθεί ο ιός; Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες που συμμετέχουν στην «Εμβληματική Δράση» καλούνται να δώσουν απαντήσεις.
Τρισδιάστατη απεικόνιση της δομής του νέου κορονοϊού. [Wikimedia Commons]

Η περίπτωση του Γιάννη Κατιρτζή, του νεότερου θύματος της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα, προβληματίζει έντονα την επιστημονική κοινότητα. Ο 35χρονος ήταν απολύτως υγιής (σύμφωνα με μέλη του στενού περιβάλλοντός του, ουδέποτε είχε διαγνωστεί με κάποιο υποκείμενο νόσημα), δεν κάπνιζε, δεν έπινε αλκοόλ και γυμναζόταν τακτικά. Μέχρι την ημέρα που εισήχθη στο νοσοκομείο εργαζόταν κανονικά – και μάλιστα χειρωνακτικά ως ξυλουργός.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Κι όμως, παρά τη σχετικά καλή κλινική του εικόνα, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Ορισμένοι βιάστηκαν να πουν ότι πρόκειται για την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα – εφόσον δεχθούμε ότι ο κανόνας είναι ότι νοσούν βαρύτερα οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από άλλα νοσήματα. Αρκετοί επιστήμονες όμως δεν αρκούνται στην ερμηνεία της «εξαίρεσης» και αναζητούν στα γονίδια τα αίτια αφενός της απρόβλεπτης «συμπεριφοράς» του ιού, και αφετέρου της ακραίας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη