Ο Γιαπωνέζος Σίντλερ

Υπέγραφε βίζες είκοσι ώρες την ημέρα, παρακούοντας τους ανώτερούς του, για να σώσει χιλιάδες αθώες ζωές. Ο Ιάπωνας διπλωμάτης Τσιούνε Σουγκιχάρα ήταν ένας συνηθισμένος πρόξενος, μέχρι που αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη πράξη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Τι κάνεις όταν καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα στη συνείδησή σου και αυτό που ζητά η κυβέρνησή σου; Όταν αναρωτιέσαι εάν τελικά θα ακούσεις τους ανώτερους ή τον Θεό σου; Ένα πρωινό του Ιουλίου του 1940, ο Ιάπωνας διπλωμάτης Τσιούνε Σουγκιχάρα, που είχε εγκατασταθεί στη Λιθουανία έναν χρόνο νωρίτερα για να στήσει εκεί το πρώτο προξενείο της χώρας του, βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτό το δίλημμα.

Τι είχε συμβεί; Την προσάρτηση της Λιθουανίας από τη Σοβιετική Ένωση ακολούθησε η εντολή προς τους ξένους διπλωμάτες να αποχωρήσουν από τη χώρα μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Ο Σουγκιχάρα μάζευε τα πράγματά του, όταν πληροφορήθηκε ότι μια αντιπροσωπεία Εβραίων πολιτών είχε φτάσει στο προξενείο και ζητούσε να συναντηθεί μαζί του.

Παρότι θα μπορούσε να είχε αγνοήσει το αίτημά τους, μιας και οι ημέρες του ως πρόξενου της Ιαπωνίας είχαν ουσιαστικά σχεδόν τελειώσει, συναντήθηκε μαζί τους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους κλήθηκε να λάβει την απόφαση της ζωής του· και το έκανε.

Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Ίσως πρέπει να παρακούσω τις εντολές της κυβέρνησης, αλλά εάν δεν το κάνω, θα παρακούσω τον Θεό».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.