Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
anoigmacarmen.jpg
Η Ισραηλινή μέτζο-σοπράνο Ρινάτ Σαχάμ που κλήθηκε από τον Στίβεν Λάνγκριτζ προκειμένου να ερμηνεύσει την Κάρμεν στην πρώτη διανομή.

Μια φεμινίστρια στη Σεβίλη του 19ου αιώνα

Με αφορμή την πολυαναμενόμενη παράσταση της Κάρμεν από τη Λυρική Σκηνή, οι τρεις κυρίες της όπερας Ρινάτ Σαχάμ, Ζεραλντίν Σωβέ και Άννα Στυλιανάκη και ο σκηνοθέτης Στήβεν Λάνγκριτζ μας μιλούν για την πιο ατίθαση γυναίκα στην ιστορία της όπερας.
Η Ισραηλινή μέτζο-σοπράνο Ρινάτ Σαχάμ που κλήθηκε από τον Στίβεν Λάνγκριτζ προκειμένου να ερμηνεύσει την Κάρμεν στην πρώτη διανομή.

«H Κάρμεν είναι ένα πραγματικό ανθρώπινο πλάσμα, γυρίζει γύρω μας, εκεί που κάνουμε τη βόλτα μας, που πίνουμε το ποτό μας. Δεν είναι μία ψεύτικη ηρωίδα. Και αυτό καθιστά την ομορφιά και το ταμπεραμέντο της ανεπανάληπτα, τόσο στη ζωή, όσο και στην όπερα», μας λέει η Ισραηλινή μέτζο-σοπράνο Ρινάτ Σαχάμ, η οποία θα ερμηνεύσει την Κάρμεν για τέσσερις παραστάσεις στην νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Image
shaham_rinat_.jpg
Η Ισραηλινή λυρική τραγουδίστρια Ρινάτ Σαχάμ. [Θοδωρής Χονδρόγιαννος]

Το έργο εκτυλίσσεται στη Σεβίλη των αρχών του 19ου αιώνα. Η Κάρμεν, φλογερή τσιγγάνα που εργάζεται σε ένα σεβιλιάνικο καπνεργοστάσιο, αποτελεί το μήλο της έριδος για τους στρατιώτες που υπηρετούν στο κοντινό στρατιωτικό φυλάκιο και μαγεύονται από τη μεσογειακή εξωτικότητά της. Εκείνη, σαν άλλος Πάρης, αποφασίζει να χαρίσει το λουλούδι της στον στρατιώτη Χοσέ, που δείχνει περισσότερο ενοχλημένος παρά παρασυρμένος από τον προκλητικό χορό και το τραγούδι της. Spoiler alert, η αχαλίνωτη σεξουαλικότητα της femme fatale είναι τέτοια, που ο Χοσέ αδυνατεί να αντισταθεί.

Την καρδιά του Χοσέ διεκδικεί ωστόσο και η Μικαέλα, ένα ορφανό κορίτσι που μεγαλώνει υπό την προστασία της μητέρας του Χοσέ και αναπτύσσει γι’ αυτόν άδηλα αισθήματα αγάπης.

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη