Πολεμώντας το brain-drain

Μέσα από τέσσερις δράσεις και συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει κίνητρο στους νέους επιστήμονες, ώστε να μην εγκαταλείψουν την χώρα. Όπως όμως φαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις δίχως «καρότο και μαστίγιο» δεν μπορεί τίποτα να επιτευχθεί.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
[Δημήτρης Μιχαλάκης]

Ήδη πριν από την έναρξη της κρίσης και των μνημονίων, η πρόσβαση των νέων επιστημόνων σε θέσεις στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας δεν ήταν εύκολη. Δεν ήταν εξάλλου σπάνιες οι περιπτώσεις όπου η εξασφάλισή της πολυπόθητης θέσης εξαρτιόταν λιγότερο από τα αντικειμενικά προσόντα του υποψηφίου, και περισσότερο από την ύπαρξη είτε των κατάλληλων γνωριμιών, είτε της «κατάλληλης» συμπεριφοράς: πρόκειται για κατάσταση που περιέγραφε εύστοχα το σύνθημα «Κουβάλα τον προτζέκτορα και θα σε κάνω λέκτορα», που βλέπουμε στους τοίχους πολλών πανεπιστημίων της χώρας.

Όταν στα παραπάνω προβλήματα προστέθηκε η κρίση, η απουσία προοπτικής οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες υψηλά καταρτισμένους νέους να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, με τον συνολικό τους πληθυσμό να εκτιμάται στο μισό εκατομμύριο – σχηματικά, δηλαδή, η Ελλάδα έχασε αυτό το διάστημα μια πόλη σαν την Πάτρα, από νέους. Το ζήτημα του brain-drain και οι τρόποι ανάσχεσής του εξακολουθούν να απασχολούν τον δημόσιο διάλογο, τροφοδοτώντας συχνά το ντιμπέιτ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με τις δυνατότητες των κρατικών ταμείων περιορισμένες, για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο η κυβέρνηση έδωσε βάρος στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, και συγκεκριμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από ελληνικούς και (κατά βάση) κοινοτικούς πόρους και καλύπτει με επιτυχία ορισμένα κενά, φιλοδοξώντας να σταματήσει τη φυγή καταρτισμένων νέων στο εξωτερικό. Όπως όμως θα δούμε, αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

 

Γίναμε τριών!

Η δημοσιογραφία απαιτεί χρόνο, δουλειά και χρήματα.
Γίνε κι εσύ συνδρομητής και εξασφάλισε ότι θα συνεχίσουμε. Γράψου τώρα

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.