Το big-bang των ψηφιακών βοηθών

Η παγκόσμια βιομηχανία των ηλεκτρονικών αναζητά απεγνωσμένα το επόμενο χρυσοφόρο gadget. Αρκετοί ισχυρίζονται πως θα το βρει στα έξυπνα ηχεία με ενσωματωμένους ψηφιακούς βοηθούς, καθώς οι Amazon, Google, Microsoft και Apple διαγκωνίζονται για ένα μερίδιο της πίτας δισεκατομμυρίων. Μπορεί μια ελληνική εταιρεία να μπει σφήνα στους κολοσσούς;
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Οι συσκευές με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων την περασμένη χρονιά δεν είναι ούτε τα smartphones, ούτε τα tablets, ούτε βέβαια οι τηλεοράσεις. Στην κορυφή της σχετικής λίστας φιγουράρουν οι έξυπνοι οικιακοί βοηθοί, ένα προϊόν που δεν υπήρχε καν στην αγορά προ πενταετίας. Το συντριπτικό μερίδιο της πίτας αποδίδεται στην αγορά των ΗΠΑ: ήδη έχουν πουληθεί περίπου 40 εκατομμύρια έξυπνα ηχεία με ενσωματωμένη λειτουργία ψηφιακού βοηθού. Περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά δηλαδή έχει ήδη αγοράσει μια συσκευή της κατηγορίας, ενώ ένας στους πέντε ενηλίκους έχει χρησιμοποιήσει κάποιο ηχείο.

Η έκθεση Smart Audio, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του CTA Research Summit στην πρόσφατη έκθεση CES στο Λας Βέγκας, επιβεβαίωσε τη συντριπτική αύξηση των πωλήσεων: το 2018 καταγράφηκε άνοδος πάνω από 80% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, με 14 εκατ. καταναλωτές να αγοράζουν για πρώτη φορά έξυπνο ηχείο κατά τη διάρκεια του έτους.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τόσο εκρηκτικής ανόδου πωλήσεων – ακόμη και τα smartphones που έχουν πλέον κατακτήσει τον πλανήτη είχαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης και διείσδυσης. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Ευρώπη και ορισμένες περιοχές της Ασίας ακολουθούν με καθυστέρηση ορισμένων μηνών τις καταναλωτικές συνήθειες των ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανό η τάση να διευρυνθεί και στον υπόλοιπο πλανήτη. Η Κίνα ακολουθεί κατά πόδας, με το 4ο τρίμηνο του 2018 να κλείνει με εκατονταπλάσιο (!) ρυθμό σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2017.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.