Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
the4ce.jpg
Οι τέσσερις συλληφθέντες που υποτίθεται είναι οι μοναδικοί επιζώντες από την 12μελή ομάδα πίσω από τις επιθέσεις του Αυγούστου στην Ισπανία.

Η βαθιά σχέση Βαρκελώνης και Μαροκινών εξτρεμιστών

Τη Βαρκελώνη ακολουθεί από παλιά η φήμη ότι είναι μια πόλη όπου οι εξτρεμιστές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν. Τι την κάνει όμως τόσο ιδανική για τους ισλαμιστές και δη τους Μαροκινούς; Είναι μία σχέση που ξεκινά ήδη από τη δεκαετία του ’70.
Οι τέσσερις συλληφθέντες που υποτίθεται είναι οι μοναδικοί επιζώντες από την 12μελή ομάδα πίσω από τις επιθέσεις του Αυγούστου στην Ισπανία.

Παρότι όμως μέχρι πριν λίγες μέρες δεν είχε γίνει καμία τρομοκρατική επίθεση στην όμορφη Βαρκελώνη και εκατομμύρια τουρίστες μπορούσαν να την απολαμβάνουν ανέμελοι, την πόλη ακολουθεί σταθερά η φήμη ότι εδώ εξτρεμιστές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν. Απόδειξη ότι οι καλά οργανωμένες και εκπαιδευμένες αρχές της έχουν αποτρέψει πολυάριθμες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Τι κάνει την πρωτεύουσα της Καταλονίας τόσο ιδανική για τους τρομοκράτες και δη τους 12 Μαροκινούς που οργάνωσαν την επίθεση της 17ης Αυγούστου; Όπως θα δούμε, η σύνδεσή των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών με τη Βαρκελώνη μόνο καινούργια δεν είναι.

Το πρώτο κύμα

Στην Καταλονία, η κοινότητα των Μαροκινών ήταν ήδη μεγάλη από τη δεκαετία του ’80. Η περιοχή έχει περίπου 500.000 μουσουλμάνους κατοίκους, λίγο λιγότερους από τους μισούς ολόκληρης της Ισπανίας, οι δε Μαροκινοί είναι με διαφορά η μεγαλύτερη εθνική ομάδα της περιφέρειας.

Image
000_rs4m3.jpg
Συγκέντρωση μουσουλμάνων υπέρ της ειρήνης, Γρανάδα, 23 Αυγούστου. [JORGE GUERRERO / AFP]

Τα πρώτα δίκτυα των εξτρεμιστών στην περιοχή άρχισαν να συστήνονται στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν έφτασε το πρώτο κύμα ακτιβιστών Σαλαφιστών για να σπουδάσει στα πανεπιστήμια της πόλης. Οι περισσότεροι Μαροκινοί εκείνη την εποχή δούλευαν είτε ως εργάτες σε εργοστάσια

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη