Πότε έρχονται τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και πόσο ασφαλή είναι;

Στους δρόμους έχουν ήδη βγει αυτοκίνητα που απαιτούν ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση –μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες. Δοκιμαστικά έχουν κυκλοφορήσει και πλήρως αυτό-οδηγούμενα οχήματα, χωρίς τιμόνι ή πεντάλ. Πόσο σύντομα θα τα δούμε να κατακτούν τους δρόμους και να αλλάζουν οριστικά και αμετάκλητα την καθημερινότητά μας και τον κόσμο γύρω μας;
Χρόνος ανάγνωσης: 
17
'
To BMW Vision 100. [BMW Group]

Στο αυτόνομο όχημα που κινείται σε έναν κατηφορικό δρόμο με 60 χλμ./ώρα επιβαίνει μια 32χρονη ζωγράφος, έγκυος στον έβδομο μήνα, ο 5 ετών γιος της και ο σκύλος τους. Το παιδικό τραγούδι που ακούγεται από τα ηχεία διακόπτεται ξαφνικά και στην κονσόλα αναβοσβήνει η ένδειξη «Σφάλμα». Τα φρένα του αυτό-οδηγούμενου οχήματος δεν λειτουργούν. Το αυτοκίνητο, το οποίο σημειωτέον δεν διαθέτει τιμόνι, γκάζι ή φρένο, κατευθύνεται προς τους πεζούς που διασχίζουν –νόμιμα– τη διάβαση: έναν 19χρονο αθλητή του στίβου, έναν 63χρονο άστεγο και μια 28χρονη καθηγήτρια αγγλικών, η οποία σέρνει το καρότσι με το έξι μηνών μωρό της.

Στον εγκέφαλο του οχήματος έχει ενεργοποιηθεί η λειτουργία αντιμετώπισης έκτακτων κινδύνων. Τα σενάρια είναι δύο: είτε να συνεχίσει την πορεία του με αποτέλεσμα να σκοτώσει ή να τραυματίσει σοβαρά τους πεζούς, είτε να στρίψει για να τους αποφύγει και να καταλήξει στην τσιμεντένια μάντρα ενός εργοστασίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Ο αλγόριθμος έχει ήδη αποφασίσει. Στην κονσόλα αναβοσβήνει η ένδειξη: «Ετοιμαστείτε για πρόσκρουση».

Εσείς, τι θα κάνατε στη θέση του;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.