Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
17'
Κείμενο:
c1.jpg
To BMW Vision 100. [BMW Group]

Πότε έρχονται τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και πόσο ασφαλή είναι;

Στους δρόμους έχουν ήδη βγει αυτοκίνητα που απαιτούν ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση –μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες. Δοκιμαστικά έχουν κυκλοφορήσει και πλήρως αυτό-οδηγούμενα οχήματα, χωρίς τιμόνι ή πεντάλ. Πόσο σύντομα θα τα δούμε να κατακτούν τους δρόμους και να αλλάζουν οριστικά και αμετάκλητα την καθημερινότητά μας και τον κόσμο γύρω μας;
To BMW Vision 100. [BMW Group]

Στο αυτόνομο όχημα που κινείται σε έναν κατηφορικό δρόμο με 60 χλμ./ώρα επιβαίνει μια 32χρονη ζωγράφος, έγκυος στον έβδομο μήνα, ο 5 ετών γιος της και ο σκύλος τους. Το παιδικό τραγούδι που ακούγεται από τα ηχεία διακόπτεται ξαφνικά και στην κονσόλα αναβοσβήνει η ένδειξη «Σφάλμα». Τα φρένα του αυτό-οδηγούμενου οχήματος δεν λειτουργούν. Το αυτοκίνητο, το οποίο σημειωτέον δεν διαθέτει τιμόνι, γκάζι ή φρένο, κατευθύνεται προς τους πεζούς που διασχίζουν –νόμιμα– τη διάβαση: έναν 19χρονο αθλητή του στίβου, έναν 63χρονο άστεγο και μια 28χρονη καθηγήτρια αγγλικών, η οποία σέρνει το καρότσι με το έξι μηνών μωρό της.

Στον εγκέφαλο του οχήματος έχει ενεργοποιηθεί η λειτουργία αντιμετώπισης έκτακτων κινδύνων. Τα σενάρια είναι δύο: είτε να συνεχίσει την πορεία του με αποτέλεσμα να σκοτώσει ή να τραυματίσει σοβαρά τους πεζούς, είτε να στρίψει για να τους αποφύγει και να καταλήξει στην τσιμεντένια μάντρα ενός εργοστασίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Ο αλγόριθμος έχει ήδη αποφασίσει. Στην κονσόλα αναβοσβήνει η ένδειξη: «Ετοιμαστείτε για πρόσκρουση».

Εσείς, τι θα κάνατε στη θέση του;

Στο εξειδικευμένο εργαστήριο του ΜΙΤ, οι ερευνητές δοκιμάζουν σε θεωρητικό πεδίο τα σενάρια

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη