Η Αυτοκρατορία των Παραισθήσεων: η Τουρκία τα βάζει με τον κόσμο

Η απρεπής γλώσσα, το αγοραίο στιλ και ο επιθετικός τρόπος του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στις διεθνείς του παρεμβάσεις ενοχλούν όλο και περισσότερο. Ο «νταής του μαχαλά» μπορεί να ασκεί γοητεία στους Τούρκους, ο υπόλοιπος κόσμος όμως αισθάνεται όλο και περισσότερο πως ο Έρντογαν βυθίζεται σε παραισθησιογόνες φαντασιώσεις.
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'
[Ozan Kose/AFP]

Η ίδια επωδός επαναλαμβάνεται από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης τους τελευταίους δυόμισι αιώνες: «η Οθωμανική Αυτοκρατορία/η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος και απαραίτητος πυλώνας του ευρωπαϊκού συστήματος». Αυτή η θέση εγκαταλείφθηκε μονάχα κατά την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων (και δη του πρώτου), για να αναβιώσει μετά το τέλος του δευτέρου. Και ενώ δημοσίως πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί εμμένουν στην ίδια γραμμή, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η άποψη ότι, στην παρούσα συγκυρία, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν αποτελεί περισσότερο πονοκέφαλο και πρόβλημα παρά εταίρο και πυλώνα.

Διολισθαίνοντας στο χάος

Μέρα με την ημέρα η χώρα μοιάζει να αποκτά τα χαρακτηριστικά διεθνούς παρία. Μια σειρά σταθερών του δημοσίου βίου της προκαλεί ολοένα και εντονότερη ανησυχία στις δυτικές κυβερνήσεις: Ο παρανοϊκός πολιτικός λόγος των κυβερνώντων, που παπαγαλίζει εκείνον των χειρότερων ολοκληρωτικών καθεστώτων. Η έξαρση ενός αταβιστικού, ξενόφοβου εθνικισμού και η συνεχής χρήση θρησκευτικών αναφορών ώστε να δικαιολογηθούν πανισλαμικά και νέο-αυτοκρατορικά οράματα. Η ολοένα διογκούμενη πόλωση της τουρκικής κοινωνίας με τα συχνά πια κρούσματα πολιτικής βίας. Η σαρωτική επιχείρηση εκκαθαρίσεων του τύπου, των πανεπιστημίων και του κρατικού μηχανισμού και η φυλάκιση πολιτικών και δημοσιογράφων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.