Οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξάνονται, το σχετικό αδίκημα καταργείται

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρουσίασε έκθεση για το 2018, όπου καταγράφεται αύξηση των επιθέσεων με κίνητρο τον ρατσισμό. Παρόλα αυτά, ο νέος Ποινικός Κώδικας που πρόκειται να ψηφιστεί τον ερχόμενο Μάιο περιλαμβάνει κατάργηση του σχετικού αδικήματος.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
[Panayotis Tzamaros/AFP]

Είχε βραδιάσει και περπατούσε με έναν φίλο του στο Μεταξουργείο, κοντά στην πλατεία Αυδή, όταν μια ομάδα περίπου οκτώ με δέκα ατόμων που φορούσαν fullface και κουκούλες εμφανίστηκε από το πουθενά. Τους πλησίασαν με γρήγορα βήματα από πίσω. «Από που είστε ρε;», τους φώναξαν. «Πού πάτε ρε;».

Εκείνος καταλαβαίνει, μιλά και γράφει ελληνικά, έχει άλλωστε συμπληρώσει δέκα χρόνια που ζει στην Ελλάδα, εργάζεται και φορολογείται εδώ. Εδώ, άλλωστε, έχει περισσότερους φίλους από την Ελλάδα παρά από το Αφγανιστάν. Ο ομοεθνής του όμως, που βρισκόταν μαζί του εκείνη την ημέρα, δεν ήξερε τη γλώσσα γι' αυτό του φώναξε στη μητρική τους να τρέξει γιατί θα τους χτυπούσαν. Οι δύο φίλοι έτρεξαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, με τους μαυροφορεμένους νέους να τους κυνηγούν.

«Όταν σκόνταψα σε μια κολόνα προσπαθώντας να διαφύγω, μαζεύτηκαν από πάνω μου. Αρχικά προσπαθούσαν να με χτυπήσουν με κλωτσιές και μπουνιές. Πεσμένος στο έδαφος, είχα βάλει τα χέρια μου γύρω από το κεφάλι μου για να το προστατεύσω. Κάποια στιγμή έβγαλαν ένα μαχαίρι και με μαχαίρωσαν στο χέρι, καθώς προσπαθούσα να καλύψω το κεφάλι μου. Το μαχαίρι θα μπορούσε να είχε καρφωθεί στο κεφάλι μου», λέει το θύμα της επίθεσης στο inside story.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.