Μπροστά στο φάσμα του αυτισμού

Την ώρα που εμείς πηγαίνουμε για ύπνο, ή βγαίνουμε για να δουλέψουμε ή να διασκεδάσουμε, κάπου στην πόλη ένα παιδί συνομιλεί με τον Άγιο Βασίλη. Όλες τις μέρες του χρόνου. Σε μια έρευνα που κράτησε περίπου ένα μήνα, προσπαθήσαμε να βρούμε τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τον αυτισμό και σας τις παρουσιάζουμε.
Χρόνος ανάγνωσης: 
22
'
Ένα από τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό». [Δημήτρης Μιχαλάκης]

Τι είναι τελικά αυτό που προκαλεί τον αυτισμό; Ενοχοποιείται το τριπλό εμβόλιο της ιλαράς; Πότε οι γονείς ενός παιδιού θα πρέπει να αρχίσουν να υποψιάζονται ότι το παιδί τους μπορεί να είναι αυτιστικό; Πώς αλλάζει τη ζωή μιας οικογένειας η γέννηση ενός παιδιού με αυτισμό; Θα μπορέσουν κάποια στιγμή αυτά τα παιδιά να ενσωματωθούν στην κοινωνία; Και αν τα περισσότερα έχουν μια δομημένη οικογένεια, τι γίνονται εκείνα τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης; Η μουσική που σχεδόν όλα τα θεραπεύει, βοηθάει τον αυτισμό;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνουν η καθηγήτρια πανεπιστημίου και κλινική ψυχολόγος Αγγελική Γενά, η Δώρα Οικονομάκη, μητέρα παιδιού με αυτισμό, η μουσικολόγος και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου, ο παπά-Θανάσης, ιερέας που λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας παιδιών με αυτισμό και έχει ο ίδιος αυτιστικό παιδί και η εργοθεραπεύτρια Κατερίνα Γκολέμη.

Τι είναι ο αυτισμός

Μια βροχερή μέρα είχα τη χαρά να συναντήσω στο γραφείο της στη Φιλοσοφική Σχολή την κυρία Αγγελική Γενά, καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής και πρόεδρο του Ινστιτούτου Συστηματικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς (ΙΣΑΣ), η οποία με τον πλέον διαυγή τρόπο μου έλυσε όλες τις απορίες για τις επιστημονικές αλλά και τις ανθρώπινες πτυχές του φάσματος του αυτισμού.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.