Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
autarxismos.jpg
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Τουρκίας και στη μέση (κάνοντας με τα χέρια ότι πυροβολεί) ο νικητής των πρόσφατων προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας Ζιαΐρ Μπολσονάρου.

Ο αυταρχισμός απειλεί τη δημοκρατία σε όλον τον πλανήτη

Ο πολιτικός επιστήμων Καραμπεκίρ Άκκογιουνλου αναλύει το φαινόμενο των λαϊκιστών δημαγωγών, που απειλούν δημοκρατικά καθεστώτα από άκρη σε άκρη του κόσμου.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Τουρκίας και στη μέση (κάνοντας με τα χέρια ότι πυροβολεί) ο νικητής των πρόσφατων προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας Ζιαΐρ Μπολσονάρου.

Η θεαματική άνοδος λαϊκιστών δημαγωγών, θιασωτών του αυταρχισμού, αποτελεί το κατεξοχήν πολιτικό φαινόμενο της εποχής μας. Μπορούμε να διαγνώσουμε κάποια γενικά αίτια πίσω από το φαινόμενο ή αποτελεί κάθε περίπτωση αποτέλεσμα καταστάσεων που αφορούν μία συγκεκριμένη κοινωνία και μόνο; Ο Καραμπεκίρ Άκκογιουνλου, επισκέπτης-καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP) της Βραζιλίας, είχε την ατυχία να ζήσει το φαινόμενο εκ του σύνεγγυς στις χώρες όπου έζησε και εργάσθηκε. Μεγάλωσε στην Τουρκία, σπούδασε στις ΗΠΑ (Brown) και την Μεγάλη Βρετανία, ενώ δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία. Ειδικεύεται στην συγκριτική μελέτη πολιτικών συστημάτων. Συζητά με το inside story την άνοδο του Ζιαΐρ Μπολσονάρου στην Βραζιλία, αντλώντας από την εμπειρία του στην Τουρκία του Ταγίπ Έρντογαν και την απειλούμενη από τον λαϊκισμό Ευρώπη.

Image
547symposio2016a.jpg
Ο Καράμπεκιρ Άκκογιουνλου.
  • Κατά την εμπειρία σας, οι βαθύτεροι λόγοι για την άνοδο του αυταρχισμού / λαϊκισμού διαφέρουν κατά περίπτωση; Υπάρχουν κοινές παράμετροι;

Οι λόγοι για τους οποίους μία συγκεκριμένη κοινωνία επιλέγει λαϊκιστές πολιτικούς και την οδό στον αυταρχισμό έχουν πάντοτε να κάνουν με τις δυναμικές και τα προβλήματα που είναι εγγενή σε αυτήν. Ένας λόγος που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη