Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
2'
Βίντεο:
cemosque.jpg
[Louisa Gouliamaki/AFP]

Μέσα σε ένα άτυπο τζαμί της Αθήνας

Είτε βρίσκεσαι στην εκκλησία είτε στο τζαμί, «ο Θεός είναι ένας και τα λόγια του Θεού είναι ίδια», λέει η Σουζάννα, που έχει ζήσει στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της αλλά έμεινε πιστή μουσουλμάνα. Κάθε Παρασκευή προσεύχεται στο άτυπο τζαμί του Νέου Κόσμου.
[Louisa Gouliamaki/AFP]

Η Σουζάννα κατάγεται από την Αίγυπτο. Ήρθε στην Ελλάδα πριν 35 χρόνια, για να ακολουθήσει τον άνδρα της που εργαζόταν σε ναυτιλιακή εταιρία. Η ζωή της δεν ήταν εύκολη ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς πολιτισμούς. Διάλεξε να παραμείνει πιστή στις παραδόσεις της, κάτι που τη δυσκόλεψε ιδιαίτερα, ακόμη και στις σχέσεις με τα παιδιά της, που πήγαν σε ελληνικό σχολείο.

Εμείς τη συναντήσαμε στον Νέο Κόσμο, σε ένα από τα σχεδόν 100 άτυπα τζαμιά της πρωτεύουσας. Από αυτά, μόνο τα τέσσερα έχουν αδειοδοτηθεί ως τόποι λατρείας. Οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι της Αθήνας προσεύχονται σε παράνομους χώρους.

Image
muslimspray2.jpg
[Angelos Tzortzinis/AFP]

Είναι Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους. Το ραντεβού με τον Χασάν, τον ιδιοκτήτη του χώρου, είναι στον δρόμο απέναντι από το υπόγειο που φιλοξενεί το άτυπο τζαμί.

Μας ειδοποιεί ότι μπαίνοντας θα πρέπει να βγάλουμε τα παπούτσια μας και να μην πατάμε σε ορισμένα σημεία. Προσθέτει ότι εγώ, ως γυναίκα, θα πρέπει να καλύψω το κεφάλι μου με ένα μαντίλι και να παραμείνω κρυμμένη πίσω από μια κουρτίνα μαζί με τις άλλες γυναίκες.

Οι πιστοί προσέρχονται σιωπηλά, σχεδόν συνωμοτικά. Προτού μπουν στο χώρο πλένονται ευλαβικά. Δεν μοιάζουν πρόθυμοι να μας μιλήσουν. Μόνο η Σουζάννα δέχεται να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη