Μέσα σε ένα άτυπο τζαμί της Αθήνας

Είτε βρίσκεσαι στην εκκλησία είτε στο τζαμί, «ο Θεός είναι ένας και τα λόγια του Θεού είναι ίδια», λέει η Σουζάννα, που έχει ζήσει στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της αλλά έμεινε πιστή μουσουλμάνα. Κάθε Παρασκευή προσεύχεται στο άτυπο τζαμί του Νέου Κόσμου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
2
'

Παράνομα Τζαμιά

Η Σουζάννα κατάγεται από την Αίγυπτο. Ήρθε στην Ελλάδα πριν 35 χρόνια, για να ακολουθήσει τον άνδρα της που εργαζόταν σε ναυτιλιακή εταιρία. Η ζωή της δεν ήταν εύκολη ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς πολιτισμούς. Διάλεξε να παραμείνει πιστή στις παραδόσεις της, κάτι που τη δυσκόλεψε ιδιαίτερα, ακόμη και στις σχέσεις με τα παιδιά της, που πήγαν σε ελληνικό σχολείο.

Εμείς τη συναντήσαμε στον Νέο Κόσμο, σε ένα από τα σχεδόν 100 άτυπα τζαμιά της πρωτεύουσας. Από αυτά, μόνο τα τέσσερα έχουν αδειοδοτηθεί ως τόποι λατρείας. Οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι της Αθήνας προσεύχονται σε παράνομους χώρους.

Είναι Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους. Το ραντεβού με τον Χασάν, τον ιδιοκτήτη του χώρου, είναι στον δρόμο απέναντι από το υπόγειο που φιλοξενεί το άτυπο τζαμί.

Μας ειδοποιεί ότι μπαίνοντας θα πρέπει να βγάλουμε τα παπούτσια μας και να μην πατάμε σε ορισμένα σημεία. Προσθέτει ότι εγώ, ως γυναίκα, θα πρέπει να καλύψω το κεφάλι μου με ένα μαντίλι και να παραμείνω κρυμμένη πίσω από μια κουρτίνα μαζί με τις άλλες γυναίκες.

Οι πιστοί προσέρχονται σιωπηλά, σχεδόν συνωμοτικά. Προτού μπουν στο χώρο πλένονται ευλαβικά. Δεν μοιάζουν πρόθυμοι να μας μιλήσουν. Μόνο η Σουζάννα δέχεται να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.