
Τα νότια προάστια άλλαξαν χρώμα και οι συνέπειες για ανθρώπους και ζώα είναι αρνητικές
Αν οι πόλεις έχουν χρώμα, αυτό φαίνεται το βράδυ. Με τη δύση του ηλίου, οι δρόμοι και οι πλατείες λούζονται με το τεχνητό φως των λαμπτήρων. Το χρώμα τους μετριέται με τη λεγόμενη «θερμοκρασία χρώματος» στην κλίμακα Kelvin (K) και μπορεί να λάβει όλες τις αποχρώσεις –ειδικά με την τεχνολογία LED– από το βαθύ πορτοκαλί της φωτιάς (1800K) μέχρι το εκτυφλωτικό μπλε του πάγου (8000K), δίνοντας τα ανάλογα αισθητικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο είναι «ατμοσφαιρικό» αν τα τραπέζια φωτίζονται από κεριά και ο χώρος από χαμηλές λάμπες πυρακτώσεως. Αντίστοιχα, σε έναν εργασιακό χώρο αναμένουμε ένα λευκό ψυχρό φως να τονίζει τον επαγγελματισμό ή, διαφορετικά, την απουσία συναισθημάτων. Ανάλογες προεκτάσεις έχει το χρώμα και στον φωτισμό των δημόσιων χώρων.
«Το 70%-80% των ανθρώπων προτιμούν το θερμό φως σε χαμηλό επίπεδο φωτισμού», μας λέει ο αρχιτέκτων του ΕΜΠ Δρ Γεώργιος Φατσέας, του οποίου το γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών έχει ολοκληρώσει πάνω από 420 έργα φυσικού και τεχνητού φωτισμού. «Οι θερμές αποχρώσεις παραπέμπουν τους ανθρώπους στη φωτιά, γι' αυτό είναι πιο οικείες», εξηγεί.

Και δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. «Η εξέλιξη του ανθρώπου γίνεται εδώ και εκατοντάδες