Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
celightimg_3537_2.jpg
Η οδός Απόλλωνος στη Βουλιαγμένη, με τα νέα, ψυχρού χρώματος φώτα.

Τα νότια προάστια άλλαξαν χρώμα και οι συνέπειες για ανθρώπους και ζώα είναι αρνητικές

Τη νύχτα, το χρώμα του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι πλέον μπλε, από κίτρινο που ήταν μέχρι πρόσφατα. Η αντικατάσταση των λαμπών νατρίου με νέες τεχνολογίας LED έγινε για οικονομία, αλλά το χρώμα που επιλέχθηκε βλάπτει την υγεία των ζωντανών οργανισμών και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη φωτορύπανση. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως η υπόλοιπη Αττική δεν θα κάνει το ίδιο λάθος.
Η οδός Απόλλωνος στη Βουλιαγμένη, με τα νέα, ψυχρού χρώματος φώτα.

Αν οι πόλεις έχουν χρώμα, αυτό φαίνεται το βράδυ. Με τη δύση του ηλίου, οι δρόμοι και οι πλατείες λούζονται με το τεχνητό φως των λαμπτήρων. Το χρώμα τους μετριέται με τη λεγόμενη «θερμοκρασία χρώματος» στην κλίμακα Kelvin (K) και μπορεί να λάβει όλες τις αποχρώσεις –ειδικά με την τεχνολογία LED– από το βαθύ πορτοκαλί της φωτιάς (1800K) μέχρι το εκτυφλωτικό μπλε του πάγου (8000K), δίνοντας τα ανάλογα αισθητικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο είναι «ατμοσφαιρικό» αν τα τραπέζια φωτίζονται από κεριά και ο χώρος από χαμηλές λάμπες πυρακτώσεως. Αντίστοιχα, σε έναν εργασιακό χώρο αναμένουμε ένα λευκό ψυχρό φως να τονίζει τον επαγγελματισμό ή, διαφορετικά, την απουσία συναισθημάτων. Ανάλογες προεκτάσεις έχει το χρώμα και στον φωτισμό των δημόσιων χώρων.

«Το 70%-80% των ανθρώπων προτιμούν το θερμό φως σε χαμηλό επίπεδο φωτισμού», μας λέει ο αρχιτέκτων του ΕΜΠ Δρ Γεώργιος Φατσέας, του οποίου το γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών έχει ολοκληρώσει πάνω από 420 έργα φυσικού και τεχνητού φωτισμού. «Οι θερμές αποχρώσεις παραπέμπουν τους ανθρώπους στη φωτιά, γι' αυτό είναι πιο οικείες», εξηγεί.

Image
temperatura-color-lamparas.jpg
Οι διαφορετικές θερμοκρασίες που μπορεί να έχει μία λάμπα LED.

Και δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. «Η εξέλιξη του ανθρώπου γίνεται εδώ και εκατοντάδες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη