Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
astyp.jpg

Η αινιγματική πινακοθήκη των βράχων

Οι προϊστορικές βραχογραφίες στο Βαθύ της Αστυπάλαιας συνθέτουν ένα από τα μυστήρια του προϊστορικού κόσμου στα οποία καλείται να απαντήσει η αρχαιολογική έρευνα.

Ελάχιστα εκατοστά πάνω από την θάλασσα αυτός ο γκρίζος ασβεστολιθικός βράχος βρέχεται από τα κύματα αιώνες τώρα, διασώζοντας μέσα στο χρόνο το ακριβό μυστικό του. Πάνε πέντε με έξι χιλιάδες χρόνια από τη μέρα, που ο νεαρός άντρας, μέλος της μικρής κοινότητας που ζούσε σ΄ αυτήν την καλά προστατευμένη χερσόνησο του νησιού είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας την αποστολή του: Να κτυπήσει τη σκληρή επιφάνεια της πέτρας με το δυνατό, επικρουστικό εργαλείο που είχε στην κατοχή του, και ν΄ αφήσει με τέχνη πάνω της ένα ανεξίτηλο σημάδι. Μία σπείρα. Θα έρχονταν αργότερα να την δουν και οι υπόλοιποι, για να διαπιστώσουν την αξιοσύνη του δημιουργού της, να λάβουν απόδειξη της εμπιστοσύνης, που του είχαν δείξει αναθέτοντάς του το έργο και κυρίως να κρίνουν, αν το αποτέλεσμα εξυπηρετούσε τον στόχο του. Ο ίδιος ήξερε καλά την αξία του. Καιρό πριν, σε ένα άλλο σημείο της ακτής είχε σχηματίσει με το ίδιο εργαλείο την εικόνα ενός από τα πλοία τους. Αυτό με τα πολλά κουπιά και το πηδάλιο, που τους οδηγούσε σε δύσκολα ταξίδια και τους έκανε να βγαίνουν μπροστά απ΄ τους άλλους.

Image
v-6.jpg
Βραχογραφία πλοίου με εμφανή τα κουπιά και το πηδάλιο.

Αν ένα μέρος των ανωτέρω, διατυπωμένο με φαντασία ασφαλώς, είναι μια υπόθεση εργασίας, ο πυρήνας δεν παύει να είναι αληθινός. Οι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη