Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
cover-ex.jpg
Henri Rousseau, The Football Players, 1908, oil on canvas, Solomon R. Guggenheim Museum, New York

Η άσκηση ως αντικαταθλιπτικό

Μπορεί η άσκηση να υποκαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης; Ναι, απαντά ο Παντελής Εκκεκάκης, καθηγητής Ψυχολογίας της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Αλλά με κάποιες προϋποθέσεις.
Henri Rousseau, The Football Players, 1908, oil on canvas, Solomon R. Guggenheim Museum, New York

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε στην Βρετανία ο έκτος τόμος από τα ημερολόγια του Άλαστερ Κάμπελ. Ο πολυγραφότατος δημοσιογράφος που επί χρόνια υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης του Τόνι Μπλερ, καλύπτει σε αυτήν την έκδοση την περίοδο 2005-2007. Ανάμεσα στις παρατηρήσεις του για την πολιτική σκηνή της Βρετανίας, ο Κάμπελ μιλάει και για μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην προσωπική του ζωή, αποκαλύπτοντας ότι το 2006 είχε ένα βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο που τον οδήγησε στο χείλος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης.

Με δυο λόγια

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σήμερα από κατάθλιψη. O Δρ Εκκεκάκης, ο οποίος έχει περάσει σχεδόν 25 χρόνια μελετώντας τη σχέση της έντασης της άσκησης και της ευχαρίστησης ή δυσφορίας, εξηγεί ότι οι περισσότεροι επιστήμονες δεν αμφισβητούν πια ότι η άσκηση αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, όχι μόνο επειδή οι άνθρωποι που ασκούνται λένε ότι νιώθουν καλύτερα, αλλά επειδή η γυμναστική αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης (σύμφωνα με την τρέχουσα θεωρία η μείωσή τους είναι η κύρια αιτία της κατάθλιψης). Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτίθενται άσκοπα στα αντικαταθλιπτικά, γεγονός που φέρνει πλούτο στις φαρμακοβιομηχανίες που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη