Οι ασφαλιστικές κινδυνεύουν από την υπερβολική προνοητικότητα που έδειξαν

Θύματα της υπερπροσπάθειας που κατέβαλαν για να λάβουν τα νέα –πιο αυστηρά– πιστοποιητικά φερεγγυότητας κινδυνεύουν να πέσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Ζωής, ιδιαίτερα αν συνεχισθεί για μερικά ακόμη χρόνια το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων. Ποιες εταιρείες κινδυνεύουν και ποιες πήγαν κόντρα στο ρεύμα;
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

Oι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, τη διετία 2015-16 “καθάρισαν” τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια από ελληνικό και νοτιοευρωπαϊκό ρίσκο.

Πούλησαν δηλαδή ελληνικά κρατικά ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μετοχές και άλλα εγχώρια assets. Το ίδιο έπραξαν, αν και σε μικρότερη έκταση, για τις θέσεις που είχαν σε ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα.

Αιτία, εκτός από την οξυμένη αβεβαιότητα για την Ελλάδα, ήταν το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις ασφαλιστικές «Φερεγγυότητα ΙΙ» (Solvency II), που φτιάχτηκε για να προστατεύει τους ασφαλισμένους και είναι σε ισχύ από την 1.1.2016.

Πως λειτουργεί το Πλαίσιο Φερεγγυότητα ΙΙ

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ευρωζώνη πρέπει σε κάθε χρονική στιγμή να είναι σε θέση να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελείται από υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους τους.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών είναι ότι δεν αποτελούν ένα εκ των προτέρων γνωστό μέγεθος, καθώς το ύψος τους εξαρτάται από το πότε και πώς θα επέλθει η ζημιά για την ασφαλιστική, ή αλλιώς το γεγονός που επιφέρει ασφαλιστική κάλυψη για τον πελάτη.

Για να μπορεί να θεωρηθεί ότι μια ασφαλιστική είναι σε θέση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, το θεσμικό πλαίσιο Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II) θέτει δύο βασικές απαιτήσεις: καταρχάς, η ασφαλιστική υποχρεούται να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που να καλύπτουν –κατά μέσο όρο– τις υποχρεώσεις της προς τους ασφαλισμένους. Ο μέσος όρος των υποχρεώσεων αυτών, προσαυξημένος με ένα περιθώριο κινδύνου, ονομάζεται τεχνική πρόβλεψη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.