Η Τεχνητή Νοημοσύνη προέβλεψε τη νίκη Τραμπ

Την ώρα που σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, αναλύσεις και προγνώσεις των exit polls αποτύγχαναν για μία ακόμα φορά παταγωδώς, ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης προέβλεπε με ακρίβεια τον νικητή των αμερικανικών εκλογών. Τι συνεπάγεται η επιτυχία της ΑΙ για τη μεθοδολογία της πρόγνωσης, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και εν τέλει την ίδια την εκλογική διαδικασία;
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
[CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP]

Eνώ ανακοινώνονταν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls στις ΗΠΑ, στη Βομβάη ήταν ήδη πρωί. Ο Σαντζίβ Ράι βρισκόταν στα γραφεία της Genic.AI, εταιρείας που ίδιος ίδρυσε με στόχο την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) μέσω διάφορων εφαρμογών. Μία από αυτές είναι και η MoglA, ένα σύστημα πρόγνωσης εκλογικών αποτελεσμάτων βασισμένο στην ΑΙ και την ανάλυση των Big Data. Για τις εκλογές των ΗΠΑ είχε προβλέψει νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις. Άλλωστε δεν είχε πέσει ποτέ έξω μέχρι σήμερα.

Όμως τόσο τα προγνωστικά όσο και τα πρώτα exit polls, έδειχναν ότι το MogIA θα υπέπιπτε στο πρώτο του λάθος. «Αν ο Τραμπ τελικά χάσει, θα είναι η πρώτη φορά που διαψεύδεται η τάση των δεδομένων όπως αυτά καταγράφονται στο σύστημα. Για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια, από τότε που η εμπλοκή του Διαδικτύου έγινε τόσο έντονη», είχε δηλώσει ο Ράι στο CNBC ήδη από την προπερασμένη Παρασκευή. Τα στοιχεία που είχε από τότε δημοσιοποιήσει έδειχναν ότι οι αναφορές στον Τραμπ και η διάδραση με τις σχετικές λέξεις-κλειδιά στα social media είχαν ξεπεράσει τις αντίστοιχες επιδόσεις του Ομπάμα το 2008 (όταν εξελέγη για πρώτη φορά) κατά τουλάχιστον 25%. Ήταν ο Τραμπ πιο δημοφιλής από τον Ομπάμα; Η υπόθεση και μόνο ακουγόταν ανεδαφική. Όλες σχεδόν οι μετρήσεις και η πλειοψηφία των αναλύσεων έδειχναν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.