Αρκούν 20 λεπτά για να σώσετε κάποιον

Το λόκνταουν επηρέασε και την αιμοδοσία, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι –ήδη περιορισμένες– διαθέσιμες μονάδες αίματος. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και οι υπεύθυνοι στα νοσοκομεία μιλούν στο inside story για την ανάγκη να συμβάλλουν όσοι μπορούν, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα σενάρια.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
[Από αφίσα του ΕΟΔΥ]

«Ο φόβος που δημιούργησε η πανδημία επέδρασε κατα πολύ στο σύστημα της αιμοδοσίας» μας λέει ο Παναγιώτης Κατσίβελας, πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Πλέον δεν βρίσκονται τόσο εύκολα οι εθελοντές που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, προσθέτει.

Κι ενώ μπορεί η παγκόσμια πανδημία και οι επιπτώσεις της να έχουν μονοπωλήσει κάθε πτυχή της ζωής μας, όμως τα τροχαία ατυχήματα, οι έκτακτες εγχειρήσεις, οι τακτικές μεταγγίσεις και οι ασθένειες που απαιτούν αίμα δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό.

Οι αιμοδοσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

«Το πρόβλημα της μείωσης του αίματος δεν ήταν ελληνικό φαινόμενο, ήταν παγκόσμιο. Στην αρχή του πρώτου κύματος της επιδημίας, η πτώση στις αιμοδοσίες στη χώρα ήταν γύρω στο 20%. Με τις προσπάθειες όλων –μας βοήθησαν πάρα πολύ οι χώροι του πολιτισμού, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι σύλλογοι– καταφέραμε στο τέλος του πρώτου κύματος να μην έχουμε αισθανθεί την πίεση της έλλειψης. Έρχεται το δεύτερο κύμα και διαλύει τους πάντες. Η μία αιμοδοσία μετά την άλλη αναστέλλεται», τονίζει ο κ. Κατσίβελας. Όπως μας λέει, κατα μέσο όρο κάθε εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονταν περίπου 10.000-11.000 μονάδες αίματος (περίπου 590.000 ετησίως στην προ-κορονοϊού εποχή). Ο αριθμός αυτός μειώθηκε αισθητά στο δεύτερο κύμα και μάλιστα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου 2021 έφτασε το 50%, στις 5.000 μονάδες την εβδομάδα περίπου. Στη συνέχεια βελτιώθηκε, χάρη στις εκκλήσεις που έγιναν και την προβολή που πήρε το πρόβλημα. «Το να σου λείψουν για δύο εβδομάδες 10.000 μονάδες αίματος έχει επίπτωση για όλον τον μήνα» μας λέει.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.