«Αριστερίζω, γι’ αυτό είμαι ΑΕΚ»

Οι δύο ταυτότητες των οπαδών, η αριστερή προσέγγιση στη ζωή και η αδιαπραγμάτευτη αγάπη για την ομάδα, τις ρίζες και τη Νέα Φιλαδέλφεια έχουν μπλεχτεί σε ένα σύγχρονο αθλητικό αδιέξοδο για την κερκίδα της ιστορικής ομάδας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Το φθινόπωρο του 2003, το εξώφυλλο του περιοδικού ΒΗΜΑgazino φιλοξενούσε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία προφίλ του τότε ποδοσφαιριστή της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντέμη Νικολαΐδη. Ο κεντρικός τίτλος κάτω από την καλλιτεχνική φωτογραφία έγραφε: «Αριστερίζω, γι’ αυτό είμαι ΑΕΚ».

Το φθινόπωρο του 2003, η Ελλάδα ήταν μια άλλη χώρα. Ήταν η εποχή που η πολιτική πόλωση κινούταν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ήταν η εποχή της προολυμπιακής Ελλάδα που ζούσε τις τελευταίες μέρες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και ετοιμαζόταν να δώσει το τιμόνι της χώρας στον Κώστα Καραμανλή. Ο Συνασπισμός με το ζόρι έμπαινε στη Βουλή. Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν ποδοσφαιρικά αυτοεξόριστος στην Μαδρίτη, έχοντας φύγει από την Ελλάδα και την ΑΕΚ μετά την ανοιχτή ρήξη του με τον τότε ισχυρό άνδρα της ομάδας, Μάκη Ψωμιάδη. Λίγο καιρό πριν είχε δείξει τις ποδοσφαιρικές αντιεξουσιαστικές του τάσεις ανακοινώνοντας πως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διαιτητικές αδικίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποχωρεί από την Εθνική ομάδα. Στο μπράτσο του βρισκόταν το τατουάζ με το σήμα της Original, του μεγαλύτερου συνδέσμου οργανωμένων οπαδών της ομάδας και σε λίγους μήνες ετοιμαζόταν να μπλεχτεί με τα διοικητικά της ομάδας, σηματοδοτώντας το βραχύβιο πέρασμα του ως διοικητικός παράγοντας της ομάδας. Τα λόγια του για την αριστερά, ταίριαζαν απόλυτα με τα γονίδια του συλλόγου. Το ήξερε καλά, πάντα ήξερε το DNA της ομάδας του.

H AEK ανέκαθεν ταίριαζε με τον χαρακτηρισμό «Συνασπισμός του ποδοσφαίρου». Αν υπάρχει μια ταυτοποίηση των οπαδών της ΑΕΚ διαχρονικά, αυτή έχει να κάνει με την αριστερά. Παραδοσιακά, ως ομάδα προσφύγων, με το κέντρο των οπαδών της στις λαϊκές συνοικίες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Ιωνίας, με την ποδοσφαιρική μοίρα της να είναι σε μια αέναη μάχη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, η κυρίαρχη πολιτική διήγηση των οπαδών της ΑΕΚ έμοιαζε να βρίσκεται λίγο πιο αριστερά από το κέντρο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.