Γιατί οι αρχές δεν μπορούν να συλλάβουν τους γνωστούς τρομοκράτες;

Μετά από κάθε τρομοκρατική επίθεση πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολίτες διερωτώνται τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά και τι πρέπει να γίνει ώστε να προληφθεί η επόμενη· και γιατί, εφόσον σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες ήταν γνωστοί, δεν τους σταμάτησε κανείς.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Αστυνομικός συλλέγει στοιχεία στο Borough High Street του Λονδίνου, μετά την επίθεση της 6ης Ιουνίου. [Odd Andersen/AFP]

Από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες, αυτή στο στάδιο του Μάντσεστερ ήταν ίσως η πιο δραματική, αφού ανάμεσα στα 22 θύματα υπήρχαν και παιδιά. Η επίθεση είχε ασφαλώς πολλά στοιχεία που έχουμε ξαναδεί παλαιότερα: βόμβες-καρφιά, τη συναυλία που συμβολίζει τον μισητό «ηδονιστικό τρόπο ζωής» των νέων, την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος και έναν δράστη που ήταν ήδη γνωστός στις αρχές.

«Ο βομβιστής ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και πιθανόν να μην έδρασε μόνος του», δήλωσε μετά το συμβάν η υπουργός Εσωτερικών, Amber Rudd. Ο 22χρονος Salman Abedi, γεννημένος στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς, ριζοσπαστικοποιήθηκε έπειτα από ένα ταξίδι στη Λιβύη και ενδεχομένως και στη Συρία. Όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, η ΜΙ5 είχε ενημερωθεί από το FBI ότι κάποιοι Λίβυοι ίσως να σχεδίαζαν επίθεση στο Μάντσεστερ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.