Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Guest Editor:
appleface.jpg

Apple εναντίον Facebook: εκεί που πολεμάνε οι ταύροι

Τον Δεκέμβριο του 2020 το Facebook γέμισε τις εφημερίδες με ολοσέλιδες καταχωρήσεις εναντίον της Apple. Ο λόγος; Το επόμενο μεγάλο update του iOS, του λειτουργικού της για smartphones, που θα έκανε κάτι ανήκουστο.

Το τελευταίο μεγάλο update του λειτουργικού της Apple για κινητά τηλέφωνα, η έκδοση 14.5 του iOS, ρωτά τους χρήστες εάν θέλουν να επιτρέψουν την παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους από κάθε app, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του Facebook.

Η πρώτη εύλογη απορία που γεννιέται είναι: μπορεί το Facebook να παρακολουθεί τη δραστηριότητα κάποιου, να κάνει δηλαδή το λεγόμενο tracking, στο κινητό; Και βέβαια ναι, είναι η απάντηση. Μάλιστα όλο αυτό γίνεται με την συγκατάθεση του χρήστη. Στην πραγματικότητα, όλα τα apps στο iOS, πριν ακόμα κατεβούν σε ένα κινητό, είναι υποχρεωμένα να δηλώσουν τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν. Μερικές φορές η λίστα είναι μεγάλη.

Image
firstimage.png

Η παραπάνω εικόνα είναι η σύνοψη του τι ζητάει να κάνει το Facebook σε οποιοδήποτε κινητό. Στην πραγματικότητα χρειάζονται 12 τέτοιες οθόνες για να περιγράψουν αναλυτικά πώς ακριβώς χρησιμοποιεί τα δεδομένα μας.

Το κατέβασμα ενός app στο κινητό αυτόματα σημαίνει την αποδοχή των όρων που θέτει το app. Συνεπώς, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εξαπατήθηκε. Είναι τουλάχιστον ανόητο να πιστεύει κάποιος ότι όταν ο ίδιος δεν προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα, θα το κάνει γι' αυτόν το Facebook.

Μιλώντας για Facebook, να κρατήσουμε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη