Η θέση της Λιβύης στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ελλάδας

Ο Γιώργος Βλαβιανός επισκέφθηκε τη Βεγγάζη, όπου έχει τη βάση του o αρχιστράτηγος Χαλίφα Χάφταρ, ο ανερχόμενος αστέρας στην πολιτική ζωή της Λιβύης, και γράφει για τη χώρα που κατά τη γνώμη του αποτελεί χρυσή ευκαιρία για μια γεωπολιτική «νίκη» της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Ένας Λίβυος ανεμίζει τη σημαία της χώρας στην όγδοη επέτειο από την εξέγερση ενάντια στον Μουαμάρ αλ Καντάφι. [Abdullah Doma/AFP]

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Λίβυος αρχιστράτηγος Χαλίφα Χάφταρ έδωσε εντολή να απαγορευθούν όλες οι πτήσεις από και προς την Τουρκία, διέταξε εμπάργκο σε όλα τα τουρκικά προϊόντα, πάγωσε όλες τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τουρκικές εταιρείες και διέταξε να αφαιρεθούν οι τουρκικές ταμπέλες από εστιατόρια σε όλη την Κυρηναϊκή, την ανατολική παράκτια περιοχή της Λιβύης. Η είδηση δεν ακούστηκε στην Ελλάδα. Κι όμως, πολλοί είναι εκείνοι στη σπαρασσόμενη επί οκτώ χρόνια χώρα της Βορείου Αφρικής που ήδη έχουν στρέψει το βλέμμα προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Έγκυρότατες πληροφορίες μού αναφέρουν ότι σύντομα ο δήμαρχος της Βεγγάζης Σακρ Μπουζουάρι θα βρεθεί στην Αθήνα για συζητήσεις.

Η Λιβύη αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία της χώρας μας. Για πολλούς και διάφορους λόγους τους οποίους θα εξηγήσουμε εκτεταμένα, η Ανατολική Λιβύη σποτελεί το κύριο πεδίο ανταγωνισμού και δημιουργίας σφαιρών επιρροής. Ο Χαλίφα Χάφταρ όπως όλα δείχνουν θα επικρατήσει και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες προτίθεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα να κάνει προσωρινή πρωτεύουσα τη Βεγγάζη, σχηματίζοντας κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Το προξενείο όμως της Ελλάδας στην πόλη είναι κλειστό από το 2005, σε μία χώρα με την οποία έχουμε κοινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την οποίαν η Τουρκία εποφθαλμιά.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.