![Τουρίστες στην Πλάκα τον Ιούλιο του 2024. [Μαριάνθη Τσομπανοπούλου/Eurokinissi]](/sites/default/files/styles/image_main_xs/public/2025-05/ce6276311.jpg?itok=otzPzPc_)
Αποχετευτικά εμφράγματα στην τουριστική καρδιά της Αθήνας
Ήταν η δεύτερη φορά που μου συνέβαινε σε διάστημα 14 μηνών: γύρισα σπίτι σε γειτονιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και βρήκα το υπόγειό μου πλημμυρισμένο με νερά της αποχέτευσης, μαζί με λάσπες και πεθαμένες κατσαρίδες. Είχα λάβει μέτρα θωράκισης του υπογείου μετά το πρώτο επεισόδιο, αλλά είχαν αποδειχθεί ανεπαρκή. Το αποφρακτικό της ΕΥΔΑΠ ήρθε τα ξημερώματα της επομένης –και ξανά μία ημέρα αργότερα– για να καθαρίσει τους φραγμένους αγωγούς, που είχαν οδηγήσει τα ακάθαρτα νερά μέσα στο σπίτι μου.
Ο τεχνικός της εταιρείας δεν είχε καμία αμφιβολία για το ποιος ευθυνόταν: τα λίπη από τις ταβέρνες, που εισέρχονται στο αποχετευτικό δίκτυο και το φράζουν.
Είναι κάτι που συμβαίνει συστηματικά στην ευρύτερη περιοχή – μία από τις πιο τουριστικές του κέντρου. Αποφάσισα να ψάξω βαθύτερα το θέμα: πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση των λιπών και άλλων υπολειμμάτων της διαδικασίας παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων στα καταστήματα εστίασης· ποιοι εμπλέκονται στη διαδικασία, ποιος έχει αρμοδιότητες εποπτείας και επιβολής της νομοθεσίας κ.ο.κ.
Τα ευρήματα ήταν αναμενόμενα για όποιον έχει ασχοληθεί με το πώς λειτουργεί το ελληνικό κράτος και ειδικά με τις συνέπειες του υπερτουρισμού στις υποδομές