Από τον υπόκοσμο της Βάρνας στη Βόρεια Ελλάδα

Το “ανερχόμενο αστέρι” του οργανωμένου εγκλήματος στην Βουλγαρία, όπως το αποκαλούσαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες σε τηλεγράφημα που διέρρευσε στα Wikileaks, ανατέλλει στη χώρα μας. Μία υπόθεση που εμπλέκει το ρετιρέ της βουλγαρικής πολιτικής και φτάνει μέχρι τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έξω από το Κοινβούλιο στη Σόφια, Νοέμβριος 2013. Οι φοιτητές κρατούν χαρτονένια πιστόλια. [NIKOLAY DOYCHINOV / AFP]

Στις 20 Φεβρουαρίου 2013, λίγο μετά το ξημέρωμα ο 36χρονος φωτογράφος Πλάμεν Γκοράνοφ στέκεται όρθιος στα σκαλιά μπροστά στο δημαρχείο της Βάρνα. Κρατάει ένα πλακάτ που γράφει ότι ο δήμαρχος της πόλης πρέπει να παραιτηθεί. Βγάζει δύο μπουκάλια από την τσάντα του και τα αφήνει κάτω μαζί με το πλακάτ. Ανοίγει τα μπουκάλια και λούζει τον εαυτό του με βενζίνη. Ένας υπάλληλος του δημαρχείου τον πλησιάζει. Ο Γκοράνοφ του λέει να απομακρυνθεί, ανάβει τον αναπτήρα και βάζει φωτιά. Στις 3 Μαρτίου, ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό, υποκύπτει στα τραύματά του στο τοπικό νοσοκομείο. 

Οι διαδηλώσεις που γίνονται σε πολλές πόλεις της Βουλγαρίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ημέρες από τον θάνατο του φωτογράφου άλλοι πέντε Βούλγαροι θα αυτοκτονήσουν διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά και την ανέχεια που επικρατεί στην χώρα, θα εξωθήσουν τελικά τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ σε παραίτηση στις 13 Μαρτίου. Συγγενείς και φίλοι του Γκοράνοφ δηλώνουν ότι αυτοπυρπολήθηκε επειδή ήθελε να βγάλει τους συμπολίτες του από τη λήθη, ωστόσο ο ίδιος ο φωτογράφος, όπως αποδείχθηκε αργότερα, δεν είχε πει σε κανέναν ότι σκόπευε να τερματίσει τη ζωή του –πόσω μάλλον με αυτό τον τρόπο. Λίγες ημέρες πριν είχε διαδηλώσει ξανά έξω από το δημαρχείο με έναν ιδιότυπο τρόπο: σφουγγάριζε τα σκαλιά φωνάζοντας ότι η Βάρνα πρέπει «να καθαρίσει». Μετά το θάνατό του ο Γκοράνοφ κατέστη σύμβολο του αγώνα της βουλγαρικής κοινωνίας για την κάθαρση. 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.