Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
17'
Κείμενο:
koukakis2.jpeg

Από τον Κουκάκη στον Ανδρουλάκη: Νέα τροπή στην υπόθεση του spyware Predator

Τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Έλληνα δημοσιογράφου ήρθε η καταγγελία προέδρου κόμματος ότι είχε στοχοποιηθεί με το ίδιο λογισμικό κατασκοπείας. Στο μεταξύ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε το πόρισμά της για την πρώτη υπόθεση χωρίς κάποιο ενοχοποιητικό για την κυβέρνηση στοιχείο. Τι παρέλειψε να εξετάσει η ΕΑΔ. Τα τιμολόγια και η ιδιωτική σύμβαση που συνδέουν προμηθευτή της Αστυνομίας με την εταιρεία πίσω από το spyware.

Στις 11 Απριλίου 2022 το inside story αποκάλυψε ότι επί δέκα εβδομάδες τουλάχιστον το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν παγιδευμένο με ένα πανίσχυρο (και πανάκριβο) λογισμικό κατασκοπείας ονόματι Predator (Αρπακτικό). Τρεις μήνες αργότερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που ανέλαβε να ελέγξει την υπόθεση διαβεβαίωσε ότι όλα είχαν γίνει καλά από τις υπηρεσίες ασφαλείας, χωρίς όμως να εξετάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς –που είχε καταθέσει ο Κουκάκης– των εταιρειών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την υπόθεση, κάποιες από τις οποίες φαίνεται να συνδέονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας. Δεν εξέτασε ακόμα τη δραστηριότητα κυπριακών εταιρειών που συνδέονται με την παραγωγό του λογισμικού ή και συναλλάσσονται με το δημόσιο. Αν το έκανε, η εικόνα της κυβερνητικής δραστηριότητας στο ζήτημα της χρήσης των παράνομων λογισμικών θα έμοιαζε λιγότερο αθώα.

Η χρήση spyware για παρακολούθηση στόχων είναι απολύτως παράνομη στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν χρησιμοποιείται εναντίον ενός δημοσιογράφου του επιχειρηματικού και οικονομικού ρεπορτάζ με αρκετές αποκαλύψεις σκανδάλων στο βιογραφικό του. Τη μόλυνση του κινητού του Κουκάκη πιστοποίησε το Citizen Lab του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη