Ο αντισημιτισμός κι εμείς (Μέρος Β')

Είναι εντάξει να γελάμε με την απεικόνιση του Βαρουφάκη ως Σάιλοκ και με την ταύτιση της ισραηλινής πολιτικής στο Παλαιστινιακό με αυτή των ναζί; Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας εντοπίζει τις ρωγμές μέσα από τις οποίες εισχωρεί ο αντισημιτισμός στην καθημερινότητά μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
15
'
Γελοιογραφίες που κατακρίθηκαν για το αντισημιτικό τους περιεχόμενο. [Α: Τα Νέα, Δ: ΕφΣυν]

Στο Β' μέρος της έρευνας του Αλέξανδρου Μασσαβέτα για τον αντισημιτισμό ανιχνεύουμε την παρουσία του φαινομένου στον τύπο και την ποπ κουλτούρα, επισημαίνουμε τον ρόλο της εκκλησίας και αναζητάμε τη σχέση του αντισημιτισμού με την τάση για αυτοθυματοποίηση των Ελλήνων και τη «μνημοκτονία», που αποκρύπτει τον ρόλο που έπαιξαν οι Έλληνες στη λεηλασία των περιουσιών των Εβραίων γειτόνων τους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Εντοπίζουμε όμως και στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει έδαφος για αισιοδοξία.

Τύπος και ποπ κουλτούρα

Τα εξώφυλλα πολλών φυλλάδων (Μακελειό, Ελεύθερη Ώρα, Στόχος κ.ά.) βρίθουν αντισημιτικών θεωριών συνωμοσίας. Οι εκεί περιγραφόμενες συνωμοσίες είναι το σημερινό αντίστοιχο της παλιάς ιστορίας του βαρελιού με τα καρφιά – εξίσου γελοίες και τερατολογικές. «Τα βλέπεις συνέχεια: ο Σόρος, οι Εβραίοι ελέγχουν τον κόσμο. Οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι εντολοδόχοι του διεθνούς σιωνισμού» τα περιγράφει η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη, επισημαίνοντας ότι κρέμονται από τα περίπτερα σε δημόσια θέα. «Ο ουγγρο-εβραϊκής καταγωγής Σόρος, και ειδικότερα το Ίδρυμα της Ελεύθερης Κοινωνίας, είναι το νέο κόκκινο πανί τόσο για τους ακροαριστερούς όσο και για τους ακροδεξιούς» επισημαίνει. Συχνά, η αντισημιτική ρητορική αμφοτέρων εμπλέκεται με την διαδεδομένη στην Ελλάδα ρωσολαγνεία και, πιο συγκεκριμένα, με τον θαυμασμό για τον Πούτιν και τις μεθόδους του.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.