Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
sko-bulg.jpg
[ROBERT ATANASOVSKI / AFP]

Αντιδράσεις και εθνοτικές συμπλοκές στα Σκόπια για τη γαλλική πρόταση

Η αντίδραση στην πρόταση της Γαλλίας, που συστήνει στα Σκόπια να δεχθούν σοβαρούς εθνικούς συμβιβασμούς προκειμένου να αποσύρει η Βουλγαρία το βέτο στην ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία της χώρας, ήταν σφοδρή.
[ROBERT ATANASOVSKI / AFP]

Τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας πλημμύρισαν δεκάδες διαδηλωτές με κύριο σύνθημα το «Τελεσίγραφο; Όχι, ευχαριστώ», αλλά δεν έλειψαν οι αντιευρωπαϊκές εκδηλώσεις και η εθνοτική σύγκρουση. Υπήρξαν σοβαρά επεισόδια με 47 αστυνομικούς τραυματίες. Κάποιοι χρησιμοποίησαν όπλα, ευτυχώς χωρίς θύματα. Η φωτογραφία έντρομων αστυνομικών να προσπαθούν να σταματήσουν διαδηλωτή με πιστόλι στο χέρι είναι ενδεικτική, ενώ στον δρόμο έξω από την παλιά αγορά της πρωτεύουσας βρέθηκαν αρκετοί κάλυκες.

Image
h_57793470.jpg
Ένοπλος στις διαδηλώσεις της περασμένης Τετάρτης στα Σκόπια.

Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, σλαβικής και αλβανικής καταγωγής βρέθηκαν εκ νέου σε αντίπαλα στρατόπεδα (το 2001 υπήρξε ένοπλη σύγκρουση μικρής διάρκειας ανάμεσα στις δύο εθνότητες) καθώς οι Αλβανοί υποστηρίζουν αναφανδόν τη γαλλική πρόταση. Τα πολιτικά κόμματα αλληλοκατηγορήθηκαν ότι κρύβονταν πίσω από τα γεγονότα. Το εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα (VMRO-DPMNE), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο πρωτοστατεί στις αντιδράσεις κατά της γαλλικής πρότασης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδίασε τις ταραχές με σκοπό να πανικοβληθούν οι πολίτες και να μην συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις. Ο ηγέτης του, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αν και δεν ήταν παρών στο σημείο όπου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη