Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
china-reporters.jpeg
[MADOKA IKEGAMI / POOL / AFP]

Ανταποκριτές στην Κίνα: Επάγγελμα υψηλού κινδύνου

Ο πρόεδρος της Κίνας λέει πως οι ξένοι δημοσιογράφοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η αλήθεια όμως αποτυπώνεται στον αριθμό-ρεκόρ των ανταποκριτών που υποχρεώθηκαν να φύγουν από τη χώρα, αλλά και στα λόγια ενός συναδέλφου τους, που μιλάει στο inside story υπό τον όρο της ανωνυμίας.
[MADOKA IKEGAMI / POOL / AFP]

Ήταν στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, έπειτα από εννέα χρόνια παραμονής στο Πεκίνο, όταν ο ανταποκριτής του BBC Τζον Σάντγουερθ εγκατέλειψε τη χώρα. Μαζί του ταξίδευαν η σύζυγός του Υβόν Μάρεϊ, ανταποκρίτρια της κρατικής ιρλανδικής τηλεόρασης RTE, και τα τρία μικρά παιδιά τους. Μιλώντας στο BBC από την Ταϊβάν όπου εγκαταστάθηκε, ο Σάντγουερθ εξήγησε ότι οι ξένοι ανταποκριτές στην Κίνα είναι συνηθισμένοι να κάνουν τη δουλειά τους μετ’ εμποδίων. Από τις τεράστιες, ανεξήγητες καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας έως τις παρακολουθήσεις, οι δημοσιογράφοι είναι αντιμέτωποι με μια δύσκολη καθημερινότητα. Ωστόσο η πίεση και ο εκφοβισμός που δεχόταν ο Βρετανός τους τελευταίους μήνες ήταν τέτοια, που δεν του επέτρεπε πια να κάνει τη δουλειά του.

Η απόφαση του BBC να απομακρύνει τον ανταποκριτή και την οικογένειά του ελήφθη όταν ο Σάντγουερθ έγινε στόχος μιας επιθετικής εκστρατείας σπίλωσης, που έλαβε χώρα στα κινεζικά σόσιαλ μίντια. Τα τελευταία χρόνια είναι έτσι κι αλλιώς σε εξέλιξη μια συντονισμένη εκστρατεία εκ μέρους των κινεζικών κρατικών μέσων, αλλά και αξιωματούχων, που επιδιώκουν να πλήξουν την αξιοπιστία των ξένων μέσων ενημέρωσης. Απαντούν, έτσι, στη διεθνή κριτική που τους ασκείται

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη