Ανταποκριτές στην Κίνα: Επάγγελμα υψηλού κινδύνου

Ο πρόεδρος της Κίνας λέει πως οι ξένοι δημοσιογράφοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η αλήθεια όμως αποτυπώνεται στον αριθμό-ρεκόρ των ανταποκριτών που υποχρεώθηκαν να φύγουν από τη χώρα, αλλά και στα λόγια ενός συναδέλφου τους, που μιλάει στο inside story υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Δύο αστυνομικοί φρουρούν μέσα και έξω από την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου 2020. [Nicolas Asfouri/AFP]

Ήταν στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, έπειτα από εννέα χρόνια παραμονής στο Πεκίνο, όταν ο ανταποκριτής του BBC Τζον Σάντγουερθ εγκατέλειψε τη χώρα. Μαζί του ταξίδευαν η σύζυγός του Υβόν Μάρεϊ, ανταποκρίτρια της κρατικής ιρλανδικής τηλεόρασης RTE, και τα τρία μικρά παιδιά τους. Μιλώντας στο BBC από την Ταϊβάν όπου εγκαταστάθηκε, ο Σάντγουερθ εξήγησε ότι οι ξένοι ανταποκριτές στην Κίνα είναι συνηθισμένοι να κάνουν τη δουλειά τους μετ’ εμποδίων. Από τις τεράστιες, ανεξήγητες καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας έως τις παρακολουθήσεις, οι δημοσιογράφοι είναι αντιμέτωποι με μια δύσκολη καθημερινότητα. Ωστόσο η πίεση και ο εκφοβισμός που δεχόταν ο Βρετανός τους τελευταίους μήνες ήταν τέτοια, που δεν του επέτρεπε πια να κάνει τη δουλειά του.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.