Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κατηγορία:
Κείμενο:
olympiakoi.jpg
Η παραλία Botafogo του Ρίο ντε Τζανέιρο με λύματα από τους ποταμούς, Ιούνιος 2016. [Moscatelli/OLHOVERDE]

Ανησυχίες και φόβοι πριν τους Ολυμπιακούς

Άκρως μολυσμένα και βρώμικα νερά συνθέτουν το υγρό σκηνικό του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου σε λίγες μέρες διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αν προστεθεί ο φόβος για τον ιο Ζίκα και την ασφάλεια των αθλητών, δεν προξενεί εντύπωση ότι για πρώτη φορά γίνεται σύσταση στους Έλληνες αθλητές να μην βγαίνουν από το ολυμπιακό χωριό.
Η παραλία Botafogo του Ρίο ντε Τζανέιρο με λύματα από τους ποταμούς, Ιούνιος 2016. [Moscatelli/OLHOVERDE]

Οι παραλίες του Ρίο: καλογυμνασμένα και ηλιοκαμένα κορμιά, απέραντες αμμουδιές και εξωτικά νερά; Όχι ακριβώς. Οι αθλητές που παίρνουν μέρος στα θαλάσσια αγωνίσματα των Ολυμπιακών, που θα διεξαχθούν στον κόλπο Γκουαναμπάρα, μας μεταφέρουν μιαν άλλην εικόνα, καθόλου ειδυλλιακή.

«Ψόφια γουρούνια, αρουραίους, ψάρια, σκουπίδια μέχρι καναπέδες και τηλεοράσεις και φυσικά άπειρες σακούλες είδα και αυτή τη φορά μέσα στον κόλπο», μας περιγράφει ο Βύρων Κοκκαλάνης, ένας από τους κορυφαίους ιστιοπλόους (κατηγορία RSX) στην παγκόσμια κατάταξη, που όταν μιλήσαμε είχε μόλις επιστρέψει από το Ρίο.

«Το χρώμα του νερού είναι καφέ και δεν μπορείς να δεις τον βυθό. Όταν βάζεις το χέρι σου μέσα στη θάλασσα είναι σαν να εξαφανίζεται. Αρκετές φορές έχει μια μυρωδιά ανυπόφορη εξαιτίας των νεκρών ζώων. Εγώ δεν έχω δει καμία βελτίωση στα νερά από τα προηγούμενα χρόνια και είμαστε παραμονές των Ολυμπιακών», συμπληρώνει ο ιστιοπλόος Παναγιώτης Μάντης (κατηγορία 470).

«Ειδικά μετά από βροχή, η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Η επιφάνεια της θάλασσας γεμίζει σκουπίδια. Ευτυχώς που τον Αύγουστο μπαίνουμε σε ξηρή περίοδο», επισημαίνει ο Βύρων Κοκκαλάνης.

«Είναι ένας κλειστός κόλπος με έντονα θαλάσσια ρεύματα, κι αυτό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη