Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Βίντεο:
cechildrenrefugees000_mm4hv.jpg
[Louisa Gouliamaki/AFP]

Οι ανήλικοι πρόσφυγες δεν χωράνε κάτω από το χαλί

Είναι παιδιά σε τρυφερή ηλικία που δραπέτευσαν από τον πόλεμο, την πείνα και την ανέχεια αντιμετωπίζοντας, πολλές φορές χωρίς την συνοδεία των οικείων τους, ένα μακρινό και γεμάτο κινδύνους ταξίδι. Στην Ελλάδα τους περίμεναν συνθήκες συχνά χειρότερες από εκείνες που άφησαν πίσω τους.
[Louisa Gouliamaki/AFP]

Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των διεθνών οργανισμών, η πολιτεία συνεχίζει να κλείνει τα μάτια της στο πρόβλημα των ασυνόδευτων προσφύγων. Από τη Μόρια μέχρι τους δρόμους και τις πλατείες της πρωτεύουσας, χιλιάδες ανήλικοι βιώνουν τον φόβο, αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα, ως φθηνό εμπόρευμα και εύπλαστα εργαλεία στα χέρια των παράνομων κυκλωμάτων.

Πολλοί γνωρίζουν, ωστόσο λίγοι θέλουν να μιλήσουν γι΄ αυτό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρομοίασαν πρόσφατα τη Μόρια με το Ναούρου, το νησί-αποθήκη στον Ειρηνικό, όπου οι Αυστραλοί στοιβάζουν ως ανθρώπινα απόβλητα πρόσφυγες και μετανάστες. Επανειλημμένα, επίσης, έκρουσαν τον κώδωνα του κίνδυνου για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι ανήλικοι προσφυγές στο hot spot της Μυτιλήνης. Απροστάτευτα, σε ένα εχθρικό για την επιβίωση περιβάλλον και σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, αυτά τα παιδιά πέφτουν συχνά θύματα της βίας των ενηλίκων.

Mόνο αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν οι πρόσφατες καταγγελίες του Συντονιστή των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Δρ. Ντέκλαν Μπάρι. Σύμφωνα με αυτές, από τα μέσα Μαΐου η οργάνωσή του έχει καταγράψει πολλαπλασιασμό των αναφορών για σεξουαλική κακοποίηση. Μέσα στη Μόρια και σε διάστημα μικρότερο των 5 μηνών

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη