Οι ανήλικοι πρόσφυγες δεν χωράνε κάτω από το χαλί

Είναι παιδιά σε τρυφερή ηλικία που δραπέτευσαν από τον πόλεμο, την πείνα και την ανέχεια αντιμετωπίζοντας, πολλές φορές χωρίς την συνοδεία των οικείων τους, ένα μακρινό και γεμάτο κινδύνους ταξίδι. Στην Ελλάδα τους περίμεναν συνθήκες συχνά χειρότερες από εκείνες που άφησαν πίσω τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'
[Louisa Gouliamaki/AFP]

Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των διεθνών οργανισμών, η πολιτεία συνεχίζει να κλείνει τα μάτια της στο πρόβλημα των ασυνόδευτων προσφύγων. Από τη Μόρια μέχρι τους δρόμους και τις πλατείες της πρωτεύουσας, χιλιάδες ανήλικοι βιώνουν τον φόβο, αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα, ως φθηνό εμπόρευμα και εύπλαστα εργαλεία στα χέρια των παράνομων κυκλωμάτων.

Πολλοί γνωρίζουν, ωστόσο λίγοι θέλουν να μιλήσουν γι΄ αυτό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρομοίασαν πρόσφατα τη Μόρια με το Ναούρου, το νησί-αποθήκη στον Ειρηνικό, όπου οι Αυστραλοί στοιβάζουν ως ανθρώπινα απόβλητα πρόσφυγες και μετανάστες. Επανειλημμένα, επίσης, έκρουσαν τον κώδωνα του κίνδυνου για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι ανήλικοι προσφυγές στο hot spot της Μυτιλήνης. Απροστάτευτα, σε ένα εχθρικό για την επιβίωση περιβάλλον και σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, αυτά τα παιδιά πέφτουν συχνά θύματα της βίας των ενηλίκων.

Mόνο αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν οι πρόσφατες καταγγελίες του Συντονιστή των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Δρ. Ντέκλαν Μπάρι. Σύμφωνα με αυτές, από τα μέσα Μαΐου η οργάνωσή του έχει καταγράψει πολλαπλασιασμό των αναφορών για σεξουαλική κακοποίηση. Μέσα στη Μόρια και σε διάστημα μικρότερο των 5 μηνών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν καταγράψει τουλάχιστον 21 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας. Tα 10 περιστατικά αφορούν σε ανήλικα αγόρια και κορίτσια, εκ των οποίων τα δύο σε παιδάκια μόλις 5 ετών. Κάτοικοι του καταυλισμού περιγράφουν μάλιστα πως ανήλικα προσφυγόπουλα «πωλούνται» και «αγοράζονται» από άνδρες που ζουν στον καταυλισμό, για σεξ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.