Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
ceethneverg.jpg
Εορτασμός της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών 2019 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Όταν ιδιώτες χρηματοδοτούν τον πολιτισμό: οι χορηγοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, περίλαμπρα κτίρια, έργα πολιτισμού και άλλα, υπενθυμίζουν με τις ονομασίες τους την προσφορά των χορηγών τους στο κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο ο θεσμός βρίσκεται πλέον σε παρακμή, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και αδυναμιών του νόμου, τον οποίον επανεξετάζει το υπουργείο Πολιτισμού.
Εορτασμός της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών 2019 στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Λυσικράτης Λυσιθείδου Κικυνεύς εχορήγει/Ακαμαντίς παίδων ενίκα θέων ηύλει/Λυσιάδας Αθηναίος εδίδασκε Ευαίνετος ήρχε».

Λίγες λέξεις σε τρεις μόνον αράδες, αλλά η πληροφορία σαφής: Ο Λυσικράτης ήταν ο χορηγός, οι ηθοποιοί που νίκησαν στον θεατρικό αγώνα προέρχονταν από την Ακαμαντίδα φυλή, ο Λυσιάδας ήταν ο ποιητής που δίδαξε και τέλος όλα αυτά συνέβησαν, όταν επώνυμος άρχοντας της Αθήνας ήταν ο Ευαίνετος.

Η επιγραφή, χαραγμένη στο γνωστό μνημείο που ανήγειρε ο προαναφερόμενος Aθηναίος πολίτης Λυσικράτης, νικητής το 335-334 π.Χ. σε αγώνα διθυράμβων στο θέατρο του Διονύσου, διαιωνίζει την προσφορά του ως χορηγού και το όνομά του στον χρόνο. Στην οδό Τριπόδων το μνημείο του ήταν ένα μόνον από όσα είχαν ανεγερθεί για να δεχθούν τους χάλκινους (ενίοτε και επίχρυσους ή επάργυρους) τρίποδες, που ήταν τα έπαθλα των χορηγών, νικητών στους θεατρικούς και μουσικούς αγώνες. Γιατί έτσι τιμούσε η πόλη τους χορηγούς της. Όσο κι αν η χορηγία στην εποχή της αθηναϊκής δημοκρατίας ήταν υποχρεωτική –αν και μόνον για τους εύπορους πολίτες– δεν έπαυε να έχει τον χαρακτήρα της «λειτουργίας», δηλαδή της προσφοράς και εξυπηρέτησης του γενικού συμφέροντος. Ήταν μία δημόσια υποχρέωση για την οποίαν οι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη