Όταν ιδιώτες χρηματοδοτούν τον πολιτισμό: οι χορηγοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, περίλαμπρα κτίρια, έργα πολιτισμού και άλλα, υπενθυμίζουν με τις ονομασίες τους την προσφορά των χορηγών τους στο κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο ο θεσμός βρίσκεται πλέον σε παρακμή, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και αδυναμιών του νόμου, τον οποίον επανεξετάζει το υπουργείο Πολιτισμού.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Εορτασμός της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών 2019 στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Λυσικράτης Λυσιθείδου Κικυνεύς εχορήγει/Ακαμαντίς παίδων ενίκα θέων ηύλει/Λυσιάδας Αθηναίος εδίδασκε Ευαίνετος ήρχε».

Λίγες λέξεις σε τρεις μόνον αράδες, αλλά η πληροφορία σαφής: Ο Λυσικράτης ήταν ο χορηγός, οι ηθοποιοί που νίκησαν στον θεατρικό αγώνα προέρχονταν από την Ακαμαντίδα φυλή, ο Λυσιάδας ήταν ο ποιητής που δίδαξε και τέλος όλα αυτά συνέβησαν, όταν επώνυμος άρχοντας της Αθήνας ήταν ο Ευαίνετος.

Η επιγραφή, χαραγμένη στο γνωστό μνημείο που ανήγειρε ο προαναφερόμενος Aθηναίος πολίτης Λυσικράτης, νικητής το 335-334 π.Χ. σε αγώνα διθυράμβων στο θέατρο του Διονύσου, διαιωνίζει την προσφορά του ως χορηγού και το όνομά του στον χρόνο. Στην οδό Τριπόδων το μνημείο του ήταν ένα μόνον από όσα είχαν ανεγερθεί για να δεχθούν τους χάλκινους (ενίοτε και επίχρυσους ή επάργυρους) τρίποδες, που ήταν τα έπαθλα των χορηγών, νικητών στους θεατρικούς και μουσικούς αγώνες. Γιατί έτσι τιμούσε η πόλη τους χορηγούς της. Όσο κι αν η χορηγία στην εποχή της αθηναϊκής δημοκρατίας ήταν υποχρεωτική –αν και μόνον για τους εύπορους πολίτες– δεν έπαυε να έχει τον χαρακτήρα της «λειτουργίας», δηλαδή της προσφοράς και εξυπηρέτησης του γενικού συμφέροντος. Ήταν μία δημόσια υποχρέωση για την οποίαν οι χορηγοί σπανίως δυσανασχετούσαν, άλλωστε συχνά την πρότειναν οι ίδιοι.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.