Ανατροπή Roe v. Wade: Πώς είναι η πρόσβαση στην άμβλωση σε όλον τον κόσμο

Οι νόμοι για την άμβλωση κυμαίνονται από την πλήρη απαγόρευση εκτός από όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής ή της υγείας της εγκύου, έως την πλήρη αποποινικοποίηση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Ακτιβίστριες υπέρ της άμβλωσης, μεταμφιεσμένες σε χαρακτήρες από το δυστοπικό μυθιστόρημα «The Handmaid's Tale», διαμαρτύρονται για την ανατροπή του Roe v. Wade μπροστά από την κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ στο Μπουένος Άιρες. [JUAN MABROMATA/AFP]

Το παγκόσμιο τοπίο των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων μεταβάλλεται συνεχώς. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε το Roe v Wade –την απόφαση-ορόσημο του 1973 που προστάτευε το δικαίωμα της γυναίκας να κάνει έκτρωση– σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση για την πρόσβαση στην άμβλωση. Αλλά δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Πολωνία και η Ρωσία κάνουν βήματα προς τα πίσω, σημειώνονται πρόοδοι σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κολομβία και η Αργεντινή.

Οι περιορισμοί στην άμβλωση κυμαίνονται από νόμους όπου η άμβλωση επιτρέπεται μόνο για την προστασία της ζωής ή της υγείας της εγκύου, έως την πλήρη αποποινικοποίηση. Συχνά, οι περιορισμοί δομούνται γύρω από χρονικά όρια κύησης, όπως το να επιτρέπεται η άμβλωση μόνο στο πρώτο τρίμηνο.

Ορισμένοι νόμοι επιτρέπουν την άμβλωση για κοινωνικοοικονομικούς λόγους, για παράδειγμα στη Φινλανδία. Και ο νόμος περί αμβλώσεων της Βρετανίας του 1967 είναι ένα παράδειγμα ευρείας ερμηνείας της υγείας, που περιλαμβάνει την ευημερία. Οι γιατροί μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ή ευλόγως προβλέψιμες συνθήκες ζωής της εγκύου όταν λαμβάνουν απόφαση σχετικά με τις επιπτώσεις της συνέχισης της εγκυμοσύνης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.