Αέρας επενδύσεων φυσάει στην Ελλάδα

Με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο κλείνουν αντιαναπτυξιακές τρύπες, διευκολύνονται οι στρατηγικές επενδύσεις και ελαστικοποιούνται οι αδειοδοτήσεις. Ταυτόχρονα ανοίγουν πόρτες ασυδοσίας, σύγκρουσης συμφερόντων και μεγάλων απειλών για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και διατάξεις για κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει, αλλά απέσυρε.
Χρόνος ανάγνωσης: 
20
'
Από τη συνάντηση γνωριμίας του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με δημοσιογράφους του οικονομικού, 1/8/2019. [Στέλιος Μίσινας/Eurokinissi]

Ολοκληρώθηκε εχθές το βράδυ η διαβούλευση του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου, συγκεντρώνοντας πλήθος σχολίων από φορείς, επενδυτές και πολίτες. Το πολυνομοσχέδιο δόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για διαβούλευση το χρονικό διάστημα 12-17 Σεπτεμβρίου (μικρό διάστημα σε σχέση με το εύρος των ρυθμίσεων). Παρόμοια νομοσχέδια δεν συγκεντρώνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Για να γίνει μία σύγκριση, το τελευταίο νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσε τις Στρατηγικές Επενδύσεις και την Αναπτυξιακή Τράπεζα είχε συγκεντρώσει αθροιστικά στη διαβούλευση 80 σχόλια (75 και 5 αντίστοιχα γιατί είχε δοθεί σε δύο διαφορετικά τμήματα στη διαβούλευση). Το παρόν Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο συγκέντρωσε 459 σχόλια επί της διαβούλευσης, γιατί υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις, αλλά και λόγω του ότι ασχολείται με δεκάδες διαφορετικά θέματα, από τη διευκόλυνση των βιομηχανιών μέχρι τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, εργασιακά θέματα, αναδιοργάνωση ΕΦΚΑ και άλλα.

Το σχέδιο νόμου δείχνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εστιάσει στον ιδιωτικό τομέα, να επιταχύνει κάθε επιχειρηματική δράση, να άρει τα όποια αντικίνητρα –γραφειοκρατικά και διοικητικά– έτσι ώστε όχι απλά να αυξηθούν οι επενδύσεις, αλλά να πολλαπλασιαστούν για να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης, μετά από περίπου 10 χρόνια ύφεσης, επενδυτικής στασιμότητας και αναστολής ανάληψης επιχειρηματικών κινδύνων λόγω αβεβαιότητας και υπερφορολόγησης. Σε αυτό ποντάρει η κυβέρνηση, ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να ξεπεράσει το 3%, κάτι βέβαια που δεν είναι εύκολο ειδικά εάν η επόμενη περίοδος συνδυαστεί με διεθνή ύφεση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.