Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
sabo.jpg
[sabo.gr]

Ανάπτυξη, ναι. Αλλά προς τα πού;

Καθώς η Ελλάδα μοιάζει να επιστρέφει στην ανάπτυξη, το σημαντικότερο οικονομικό λόμπι της χώρας έχει χωριστεί σε δύο ισχυρές ομάδες, που αναζητούν η κάθε μία με τον δικό της τρόπο τα προϊόντα που θα δώσουν στη χώρα το συγκριτικό πλεονέκτημα στο μέλλον. Κατά βάση, η αντιπαράθεσή τους αφορά το μοντέλο ανάπτυξης του τόπου.
[sabo.gr]

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών επηρεάζει όσο κανένα άλλο λόμπι την αναπτυξιακή κατεύθυνση της ελληνικής πολιτικής. Όταν γεννιούνται αντιθέσεις στις τάξεις του, συνήθως εκφράζουν βαθύτερα ρεύματα μέσα στην ελληνική επιχειρηματική οικονομία. 

Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά σε όλους τους κλάδους. Επιχειρήσεις εξαφανίστηκαν, άλλες συγχωνεύτηκαν και άλλες μεγάλωσαν τα μερίδιά τους στην ελληνική αγορά. Όσες δραστηριοποιούνται ακόμα, παίρνουν θέσεις εκκίνησης για την ανάκαμψη. Και θέλουν να επιβάλουν τους όρους τους.

Ο ΣΕΒ αποφάσισε να καταγράψει μέσα από μία εσωτερική διαδικασία τα προϊόντα εκείνα στα οποία η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Όμως τα αποτελέσματα αυτού του διαχωρισμού, ανάμεσα σε όσα είναι ανταγωνιστικά εξαιτίας της έντασης τεχνολογίας και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας και στα άλλα, τα λιγότερο ανταγωνιστικά με βάση την προστιθέμενη αξία τους, έκαναν εμφανή ρήγματα στο εσωτερικό του ΣΕΒ.

Η σύγκρουση είναι παλιά και έχει σχέση με το παραγωγικό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας.

Image
proedreio_new-normal.jpg
Το προεδρείο του ΣΕΒ στην πιο πρόσφατη γενική συνέλευση του οργανισμού.

Μια παλιά αντίθεση

Ήδη από το 2012, μια ομάδα επιχειρήσεων της χώρας, ανάμεσά τους και πολλές μεγάλες, θεωρούν ότι ο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη