Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
ceanakyklwsh4401773.jpg
[Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi]

Η ανακύκλωση απειλείται από την εισφοροδιαφυγή των εταιρειών

Αποκλειστικές πληροφορίες του inside story αποκαλύπτουν ότι το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα πλήττεται από τη μη πληρωμή εκ μέρους των εταιρειών των εισφορών που προβλέπει ο νόμος για τα προϊόντα που προωθούν στην αγορά. Ταυτόχρονα, οι ίδιες οι εισφορές είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
[Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi]

Δεν πληρώνουν όλες οι εταιρείες τις εισφορές που προβλέπει ο νόμος για την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας, με αποτέλεσμα το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης να απειλείται με σοβαρό αδιέξοδο. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα του inside story.

Το θέμα είναι αρκετά σύνθετο, αλλά θα το εξηγήσουμε με απλά λόγια. Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε χιλιάδες προϊόντα, τα οποία φτάνουν στα χέρια μας μέσα σε μία συσκευασία. Αυτή η συσκευασία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία και τη συντήρηση του τελικού προϊόντος. Για παράδειγμα, κανείς δεν θα ήθελε να κάνει στο παιδί του τα Χριστούγεννα ένα δώρο που να είναι σπασμένο, ούτε φυσικά να του δώσει έναν χυμό που να είναι χαλασμένος λόγω του ότι δεν συντηρήθηκε κατάλληλα από το κουτί του. Με άλλα λόγια, η συσκευασία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του καταναλωτή.

Image
ekproionta922931.jpg
[Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi]

Ωστόσο, μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει μία πορεία ώστε, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος, να καταλήξει στην ανακύκλωση και όχι σε κάποια χωματερή. Κατά κύριο λόγο η παραπάνω προσπάθεια γίνεται στην Ελλάδα, πρώτον μέσα από τον μπλε κάδο, όπου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη